Tags: ,

Juletræer med røde nåle

0

Af -

Den danske sommer har i år været hård ved juletræerne. En periode med stærk sol har nemlig skadet en stor del af de danske juletræer. Og det giver røde nåle.

Stærk sol også hårdt ved træer

Det vil være nærliggende at illustrere problemet med at de danske juletræer er blevet ‘solskoldede’ – parallelt til mennesker med sart hud som får for meget sol.

Men det er ifølge Chefkonsulent Lars Bo Pedersen fra Danske Juletræer, en forkert beskrivelse.

Solskoldning er noget mennesker får, ikke juletræer. Og hvor der ikke findes nogen rigtig behandling imod solskoldning hos mennesker, udover at holde sig væk fra solen, så mener Lars Bo Pedersen faktisk at der findes en kur imod røde nåle hos juletræer.

Udtørring

Grundlæggende har træerne fået røde nåle på grund af udtørring. Ikke UV-stråling og forbrænding af underhuden, som ville være tilfældet hos mennesker.

Og udtørringen kommer som følge af et uheldigt sammentræf af forskellige faktorer.

Stærk sol og mangel på calcium

Først og fremmest var det vejret i uge 30, hvor der ifølge Iben Thomsen fra Københavns Universitet, var en periode med stærk sol.

Forud for den stærke sol i uge 30, var der masser af regn i forsommeren og pga. høj luftfugtighed fordampede træerne på det nærmeste ikke noget vand fra jorden.

Dermed har de heller ikke ikke fået tilført calcium som gør cellerne i stand til at holde på fugten.

Da solen så rigtigt slog igennem i uge 30, kunne træernes nåle derfor ikke holde på vandet. Nålene fik simpelthen tilført mindre vand end der blev fordampet.

Nålene tørrede derfor ud og det giver nu røde og dryssende nåle.

 

Normannsgran med røde nåle_Foto Iben Thomsen

Stærk sol i uge 30 i kombination med fugtig forsommer har udtørret nålene på flere juletræer. Her ses en nordmannsgran med røde nåle (Foto: Iben Thomsen, Københavns Universitet)

Problemet forstærkes af gødskning

I dyrkningen af juletræer bruges der blandt andet kvælstof til at stimulere væksten og for at give flotte grønne nåle.

Men ifølge Lars Bo Pedersen har kvælstof en uheldig egenskab, især i form af ammonium, at det hæmmer optagelsen af calcium.

Samtidig er behovet for calcium størst hos velgødede træer med kraftig vækst, særligt i perioden mellem juni og juli, hvor cellerne strækker sig mest.

Og det gør dem særligt sårbare for udtørring.

Svamp kan også have en indflydelse

Svampen Sydowia polyspora er hvert år er til stede hos juletræerne og giver sjældent anledning til problemer.

Svampen ses ofte i forbindelse med røde nåle, men hvilken rolle den spiller i forbindelse med manglende calcium og udtørring, er fagkundskaben imidlertid ikke enig om.

For mens chefkonsulent Lars Bo Pedersen mener, at svampen kun har en sekundær betydning i forhold til calsium, så mener Iben Thomsen fra Københavns Universitet at svampen er en afgørende faktor.

Ifølge Iben Thomsen er svampens betydning for røde nåle nemlig blevet påvist af Venche Talgø fra Bioforsk i Norge, der har udført mange undersøgelser og smitteforsøg.

Hun argumenterer også, at svampen har haft særligt gode forhold for opformering i den våde sommer 2011, samt for smitte af de nye nåle i den fugtige forsommer, og at det har været en uheldig kombination sammen med den pludseligt stærke sol.

Uheldig kombination

Iben Thomsen og Lars Bo Pedersen er dog enige om, at det er kombinationen af våd forsommer og en hurtig intens varmeperiode med masser af sol, der har givet de mange udtørrede og røde nåle på årets juletræer.

Varme og tørke ikke nødvendigvis et problem

Normalt kan træerne sagtens klare både varme og tørke gennem forsommer og sommer. For da vil nålene danne et vokslag der hjælper med at holde på vandet, samtidig med at der tilføres rigeligt calcium når træerne fordamper vand fra jorden.

Forskning skal løse problemet

Ifølge Lars Bo Pedersen kan problemet formentlig løses med ekstra tilførsel af calcium i den kritiske vækstperiode.

For at komme problemerne med røde nåle til livs, efterlyser han derfor øget forskning i samspillet mellem calcium, gødning, luftfugtighed, solindstråling og svampen Sydowia polyspora.

Også Iben Thomsen ønsker nærmere afklaring af samspillet mellem faktorerne og hvordan de indvirker på træerne og hinanden.

Op imod halvdelen af træerne

Ifølge flere juletræsproducenter, som P4 har talt med, er op imod halvdelen af deres træer ramt af røde nåle.

Kilde:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×