www.trae.dk
Danmarks Træportal

TEMA: Træforskning

Forskning i træ er vigtig. Forskningen giver viden om hvordan man bruger træ bedst muligt til kendte formål, fx i byggeriet – og forskningen finder nye muligheder for at bruge træ i fremtiden.

Dermed giver forskningen grundlaget for at der bliver brugt så meget træ som muligt i forhold til andre og mindre miljøvenlige råstoffer.

Her har vi samlet en række artikler om træforskningen.

 

Nyheder

På årets træseminar gav de fem bærende forskningsinstitutioner indenfor træforskning hver deres korte præsentation af hvad de kan og hvilke projekter der er i støbeskeen. Læs om hvad de fortalte.

Bedre og mere samarbejde mellem forskning og industri. Det var hovedkonklusionen på træseminaret 29. november. Og seminaret var et godt skridt i den retning.

Det nok de færreste der forestiller sig at træ kan erstatte fx olie og benzin, plastik og stål – men i fremtiden kan træ blive et råmateriale, som vi bruger til stort set alt.

Planter kan opsamle solenergi så den kan hældes på flaske og i biler. Det giver store perspektiver for en renere fremtid - og det er et forskningsområde hvor Danmark er med i front.

Forskerne leder efter det mest geniale træbeskyttelsesmiddel: Et stof baseret på træets egne byggesten: lignin. Hvis det lykkes, får vi en imprægneringsmetode uden miljø- eller sundhedsproblemer.

En række forskere udnytter naturens metoder til at lave træfiberplader, uden kunstig lim. Den positive effekt er ingen problemer med afgasning og træet kan smides ud uden miljøproblemer.

Landbohøjskolen for forskningsprofessor i træ- og biomasseteknologi. Professoratet skal styrke og udvikle anvendelsen af træ og biomasse inden for bl.a. byggeri, energi, kemikalier og materialer.

Danish Center for Biofuels (DCB) skal være frontløber i udviklingen af brændstoffer, der er bæredygtige, CO2 neutrale og er lavet af fornybare ressourcer.

Hvad har en designer, en maskinsnedker, en handelsassistent, en ingeniør og en orgelbygger tilfælles? De har alle valgt en træuddannelse. Træ Er Miljø sætter fokus på træets uddannelser.

Der går måneder fra et træ bliver fældet til det er tørt nok til at blive brugt som tømmer. Men nu kan australske forskere forkorte ventetiden: De lægger tømmeret i mikrobølgeovnen.

Træleksikon

Artiklen giver et overblik over den aktuelle træforskning i Danmark og Norden.

Link

Træcentret er et formaliseret og forpligtende samarbejde om forskning, undervisning og formidling om træ.
(http://www.traecentret.dk)

Det svensk teknologisk Institut. Formidler bl.a. salg af bogen Massivträ. Teknisk beskrivning
(http://www.tratek.se/)

Norsk Treteknisk Institutt, til daglig kaldt Treteknisk eller NTI, er et branscheforskningsinstitut for træindustrien i Norge
(http://treteknisk.no)