Danmarks højeste træ faldt

0

Af -

 

Kæmpen faldt

Danmarks højeste træ er væltet. En af stormene fra nord var for hård kost for det enorme træ.

Kæmpetræet på Rye Nørskov mellem Silkeborg og Ry havde en beskyttet placering. Det groede i en snæver slugt, der beskyttede mod vest tillige med øst og syd. Men mod nord var der åbent.

I en af vinterens talrige storme eller ”næsten-storme” fra nord kunne træet ikke klare presset længere. Måske har en medvirkende faktor været tøsne på de cirka 30 meter af træets cirka 52,5 meter, hvor det bar grene.

Det højeste træ

Træet var en Abies grandis med en alder på cirka 110 år. Fra jorden var det for nogle år siden blevet opmålt til 52,5 m og var dermed Danmarks højeste træ.

Træet er nu væltet ned i den kultur af sitka og rødgran, hvor det stod som eneste store træ. Det ligger nøjagtigt parallelt med sin tvilling, der angiveligt var endnu større, og som væltede i stormen i 1967.

På Rye Nørskov er man naturligvis vældigt skuffede over, at det meget smukke og harmoniske træ, der bar stemplet ”Danmarks højeste opmålte træ”, ikke stræber mod himlen længere.

– Vi kiggede lige en ekstra gang, da træets dominerende profil i slugten var væk, fortæller skovfoged Morten Tønder.

– I forhold til træets højde og tykkelse er rodkagen ikke særlig stor. Da vi undersøgte den nøjere, fik vi en del af forklaringen på, hvorfor træet væltede. Træet har stået oven på et lag af al. Lige hvor pæleroden skulle arbejde sig ned, har laget været uigennemtrængeligt. Selve pæleroden er blot en meget stor knude.

– Kun en enkelt mindre rod ude i den ene side har kunnet arbejde sig lodret ned. Derfor har træet været sårbart.

Opmåling

Træet er som nævnt væltet ned blandt yngre graner, og det ligger stadig som det er faldet. Derfor er det ikke målt nøjagtigt op endnu, hverken i længde eller i diameter, men Skovens udsendte skulle naturligvis undersøge længden, så godt det nu kunne lade sig gøre.

Det 15 meter lange målebånd måtte ud i fuld længde tre gange, plus 5,60 meter – dvs. 50,6 m. Den yderste top var brækket under faldet, og hvorvidt den har øget længden med en eller to meter, er vanskeligt at sige.

Men træet har tydeligvis stadig været i vækst. To steder har toppen været knækket inden for de senere år, og begge gange har træet sat nyt og stræbsomt topskud.

Hvad der skal ske med træet, er ikke afgjort endnu. Den kan naturligvis egne sig som stormast på et sejlskib eller som Danmarks højeste klatretræ, hvilket godset nu skal til at undersøge.

Fakta

Kilde:

  • Skoven nr. 4 2002

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×