Gennemsigtigt træ som glas i vinduer

2

Svenske forskere har udviklet gennemsigtigt træ der bl.a. kan bruges til vinduer og som vigtig bestanddel i fremtidens solcelleanlæg. 

Af -

Energiforbruget skal sættes ned

Byggeriet står samlet set for mellem 30% og 40% af det samlede energiforbrug. Og det er her, at Lars Berglund og andre forskere fra Kungliga Tekniska Högskolan, KHT i Stockholm ønsker at bidrage med deres nye produkt; Gennemsigtigt træ.

Tanken er, at det transparente træ kan bruges i solceller og til beklædning, men forskerne mener også, at materialet kan bruges som erstatning for glas i vinduer.

”At anvende det transparente træ som en bestanddel i solceller, er et klogt træk, eftersom man drager nytte af træets lave omkostninger, dets tilgængelighed og at det kommer fra en fornybar ressource. Det bliver ekstra vigtigt, når vi skal dække store overflader med solceller. Transparente træpaneler kan også anvendes som facader, da det klare materiale slipper lys igennem. Men samtidigt er materialet ikke så krystalklart, at det vil være muligt at se ind i huset. Man kan dog også lave trævinduer, som er helt gennemsigtige, skulle det ønskes” siger Lars Berglund, Chef for Wallenberg Wood Science Center på KTH.

 

Et stykke transparent træ, foran noget tekst. Foto: Peter Larsson

Et stykke transparent træ, foran noget tekst. Foto: Peter Larsson

 

Materialet kan derfor anvendes til opvarmning med solenergi, som man i dag kender det fra drivhuse, og det kan dermed sænke de samlede opvarmningsomkostninger.

Fra mikroskopisk skala til byggesektoren

Kendskabet til det transparente træ er faktisk ikke helt nyt. Forskere har tidligere udviklet gennemsigtigt træ for at kunne studere træets opbygning. Men det er sket i mikroskopisk skala, og ingen har tidligere overvejet muligheden for at producere større flader gennemsigtigt træ.

Lars Berglund forklarer, at det transparente træ er en type træfiner, hvor træets indhold af lignin er fjernet. Ved at fjerne lignin fjerner man også den brune farve i træet, og derefter står man tilbage med det hvide træ. For at gøre det helt gennemsigtigt skal træet bagefter imprægneres med en polymer med de rette optiske egenskaber, der matcher til træet.

Berglund fortæller at næste trin i forskningen er at arbejde videre med materialet i en endnu større skala, som f.eks. de førnævnte solceller og paneler, og desuden ønsker gruppen at forbedre gennemsigtigheden på materialet.

2 kommentarer

  1. Bjørn Donnis siger:

    Man skal åbenbart først fjerne ligninen fra finéren – hvilket vel er kemikalie forbrugende – og derefter have hele porositeten fyldt op med plast.
    Det er ikke indlysende at det omkostningsmæssigt eller miljømæssigt er nogen kæmpe fordel i forhold til plast og glas.
    Derfor skal man da se på det alligevel – der skal nok være et eller andet, det er lige det rette materiale til.

  2. Ebbe Hermansen siger:

    Spændende!! Erstatning for polycarbonat?
    Jeg har bygget en dome til udestue/drivhus/mm. Det er rigtigt fint at træet har alle de gode miljømæssige egenskaber som også fremhæves her på siden. At det benyttede træ også er certificeret er jo et ekstra plus, men:
    Til beklædningen er der valgt polycarbonat som jo i sig selv ikke er noget særligt bæredygtigt materiale. Det her ser i udgangspunktet mere lovende ud.
    Hvor langt er det? Vil det i en erstatning af glas og polycarbonat have en signifikant miljøfordel?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×