Tags: ,

Hvor mange nåle har et juletræ?

0

Af - , ajourført

Hvor mange nåle har et juletræ?

Hvem har ikke prøvet det? At tumle de knastørre rester af et juletræ ud gennem stuen omkring Helligtrekongers aften i et desperat forsøg på at undgå at efterlade spor. En umulig mission. Enhver bevægelse med juletræet på dette tidspunkt efterlader lange grønne spor. Spor som støvsugeren kun vanskeligt formår at slette.

 

Hyggeligt ser det ud, når træet er pyntet (Foto: Simon Auken Beck)

Hyggeligt ser det ud, når træet er pyntet (Foto: Simon Auken Beck)

 

Nu har forskere så sat tal på hvor mange nåle et juletræ grangiveligt har – og antallet forklarer hvorfor jeg hvert år i både marts og april fortsat kan finde grannåle i lejligheden.

300.000 nåle

Et almindeligt lille juletræ af Nordmannsgran, et såkaldt ”pensionistjuletræ” på 120 cm højde har sammenlagt 115 meter grene. Med en gennemsnitlig nåletæthed på 2 mm kan sådan et træ have 200.000 nåle.

Med et lidt større juletræ, et i ”familiestørrelsen”, på 170 centimeters højde, har træet ca. 180 meter grene at putte pynt på og ca. 300.000 nåle.

Det har seniorforsker Hanne N. Rasmussen, fra Københavns Universitet fundet ud af. Hvis du ikke tror på det, kan du selv tælle efter.

Træet bliver tørt uden vand

De 300.000 nåle kan nemt havne på gulvtæppet. Med det store antal nåle har juletræet nemlig også en meget stor overflade, hvilket er godt når træet skal vokse ude i skoven, men som er problematisk når træet kommer på besøg i en varm stue.

Når juletræet vokser suger træet meget vand op igennem rødderne som fordamper gennem nålene når træet laver fotosyntese. Fordampningsprocessen fortsætter imidlertid når træet er blevet fældet, og uden den konstante forsyning af vand fra rødderne, bliver nålene hurtigt tørre.

Fordamper som en jacuzzi

Hanne N. Rasmussen forklarer at et gennemsnitligt juletræ, når det kommer ind i en stue med 20 graders varme, kan fordampe ligeså meget vand som fra en 5 kvadratmeter åben vandflade. Det svarer til at have en jacuzzi stående i stuen.

Halv liter vand i døgnet

Hvis træet ikke får vand når det kommer ind i stuen kan nålene derfor hurtigt blive så tørre at de begynder at falde af. Og det er de færreste jo interesseret i. Derfor er det en god idé at vande træet når det er kommet ind i stuen. Så bliver nålene siddende i længere tid.

Hanne N. Rasmussen forklarer at et juletræ nemt kan optage en halv liter vand i døgnet.

På trae.dk kan du læse om en noget alternativ måde bevare nålene på – en metode der både involverer juleøl og hovedpinepiller!

10 kvadratmeter nåle på stuegulvet

Men træet kan naturligvis ikke beholde sine nåle for evigt og nåle på gulvtæppet kan man nok ikke undgå. Hvis træet får lov at stå i stuen indtil alle nålene er faldet af, vil nålene sammenlagt komme til at dække 10 kvadratmeter – hvis de altså bliver lagt side om side.

Frost kommer støvsugeren til undsætning

Juletræerne holder bedst på nålene når de har fået frost. Frosten får træerne til at afmodne, hvilket vil sige at de går i vinterhi og stopper fotosyntesen. Dette formindsker ligeledes fordampningen fra træet, – også når juletræet er kommet ind i stuen.

Træet kan derfor stå inden døre i længere tid før nålene bliver så tørre at de falder af. Men selvom efterårsfrosten dermed kommer støvsugeren til undsætning er det en stakket frist. Nålene bliver blot siddende lidt længere tid på træet inden de falder af.

Fæld træet sent

Det er også vigtigt at træet ikke bliver fældet alt for længe inde det kommer ind i stuen. Træet holder sig naturligvis bedre frisk ude i skoven og holder sig derfor også længere inde i stuen. Men det er alligevel vigtigt at lade træet ligge et par dage, efter det er blevet fældet, inden det kommer ind i stuen. Træet skal nemlig langsomt vænne sig den høje temperatur det bliver udsat for inden døre.

Meget mere om juletræer

Læs i øvrigt meget mere om juletræer med Træ.dk’s Tema om jul.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×