Møbelsnedkerfaget er populært

0

Møbelsnedkeruddannelsen er populær som aldrig før. At finde job er dog en udfordring - især i København og Nordsjælland. For maskin- og bygningssnedkere er mulighederne bedre.

Af -

Flere og flere unge vælger en karriere som møbelsnedker. Det skriver Politiken.

I løbet af de seneste 4 år er antallet af studerende på møbelsnedkeruddannelserne tredoblet fra 90 i 2012 til 275 i dag. I København har man nu indført adgangsbegrænsning, da skolen simpelthen ikke har kapacitet til flere studerende.

To uddannelseseksperter, en fremtidsforsker, en studerende og en møbelsnedker giver hver deres bud på hvad det er, der trækker de unge til træet.

Akademisk stærke unge vælger håndværket

Hanne Pein er sekretariatschef hos Snedkernes Uddannelser, der tilrettelægger en række af træets uddannelser. Hun forklarer at det har fået en højere status og et bedre image at være snedker og at gå på en erhvervsuddannelse. Hun oplever at det er akademisk stærke unge, der træffer bevidste valg om uddannelse.

Hun oplever at det blevet “hipt” at uddanne sig til møbelsnedker og det ser ikke ud til at bølgen vender.

Kvalitet er i højsædet

Noemi Katznelson er uddannelsesforsker ved Aalborg Universitet og leder for Center for Ungdomsforskning. Hun er ikke overrasket over denne udvikling.

De unges uddannelsesvalg afspejler til enhver tid de generelle strømninger og tendenser i samfundet og i flere år har strømpilen peget mod kvalitet, unikadesign og det gode håndværk.

Respekt for håndens arbejde

Fremtidsforsker Mette Sillesen spår at visse værdier, som vi er meget optaget af nu, også vil præge vores samfund i fremtiden. Det er værdier som autenticitet, originalitet, kvalitet, bæredygtighed, og at ting bliver lavet fra bunden.

Møbelhåndværket indkapsler alle disse værdier.

”Som samfund får vi mere og mere respekt for folk, der rent faktisk kan levere en vare i stedet for kun at tale om den eller analysere den” fortæller Mette Sillesen.

Masur

En smule romantik og meget hårdt arbejde

Møbelsnedker Lasse Schytter mærker helt konkret den blomstrende interesse for faget når der ugentligt kommer folk til hans virksomhed og spørger om de kan får en læreplads.

Han oplever en aktuel mod-reaktion på det han kalder ’Ikea-kulturen’. Folk vil gerne indrette og bo med noget der er unikt, og noget der holder og ikke skal smides væk efter et halvt år.

Han advarer dog de unge om, at faget langt fra er så romantisk, som mange måske går og tror.

”Man skal fandeme pukle for at få en fod indenfor i den her verden. Det er en lidt hårdere branche, end de fleste tror. Da jeg var i lære, var jeg tit på værkstedet 14 timer i træk. Når jeg stod op om morgenen, havde jeg det, som om jeg var blevet ramt at et tog”, fortæller Lasse Schytter.

Overvej en anden snedkeruddannelse

Den store interesse for møbelsnedkeruddannelsen afspejler sig dog ikke i jobmulighederne hvor beskæftigelsesfrekvensen desværre kun er 0,48 for nyuddannede svende.

“Det vil sige, at over halvdelen af nye møbelsnedkere er ledige”, fortæller Hanne Pein fra Snedkernes uddannelser.

Der er dog meget stor geografisk forskel i efterspørgslen på nye møbelsnedkere.

“Jobmulighederne er rimelige på Fyn og i Jylland, men i København og Nordsjælland er de meget ringe”, uddyber Hanne Pein til Træ.dk.

Hun opfordrer derfor unge med snedkerambitioner til at overveje en af de andre muligheder der findes inden for snedkernes uddannelser, som maskinsnedker, bygningssnedker, orgelbygger, og møbelpolstrer, hvor jobmulighederne er væsentlig større.

 

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

En verden af muligheder

Ta’ en uddannelse med træ.

Møbelsnedkerfaget er populært

Danmarks bedste lærlinge.

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×