Tags: , ,

“Naturen er en fantastisk dygtig designer”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…Emil Engelund Thybring, forsker i træmaterialer ved Københavns Universitet.

1. Hvad forbinder du med træ?

Træ er et omdrejningspunkt i mit liv. Da jeg var barn, elskede jeg at ”arbejde” ved at save, bore og skære i ting. Det var mest træ, jeg arbejdede med, simpelthen fordi det er så nemt at forme og bearbejde. Nu til dags er træ blevet min fuldtidsbeskæftigelse som forsker, og jeg bruger alverdens avanceret måleudstyr til at undersøge træmaterialer. Heldigvis så kræver dét arbejde, at jeg skal save, bore og skære træet til, før jeg kan undersøge det.

2. Hvad er dit bedste minde med træ?

Det omhandler vores spisebord derhjemme. Et rigtigt godt snedkerarbejde i tropisk træ fra 1960erne. Det stod tidligere i min farfars hus, så bordet fremkalder dejlige barndomsminder om ferier hos ham. Når jeg ser på det bord, kan jeg næsten forestille mig hele min farfars hus i tankerne, mærke duften af terpentin og malerfarve i hans atelier, og høre træet knitre i brændeovnen. Jeg har spist mange måltider og spillet utallige kortspil med min farfar ved det bord. Nu hvor han er borte og bordet står i vores hjem, er det så min familie, der samles til måltider og spil omkring det. Det synes jeg er fascinerende at tænke på: at kvalitetsprodukter af træ kan holde i så mange år og gå i arv fra generation til generation. For et par år siden gav jeg bordpladen en gang sandpapir og lidt olie, og nu fremstår bordet som nyt.

3. Hvorfor kan du godt lide træ?

Træ har altid fascineret mig, især træmaterialets opbygning. Den måde naturen har sat tingene sammen på, og hvordan det påvirker træets egenskaber, synes jeg er utroligt spændende. Naturen er en fantastisk dygtig designer, som virkelig forstår at opnå mest muligt med mindst muligt materiale. Træ er jo et meget let materiale, fordi det faktisk består mest af luft og hulrum, når det er skåret op og tørret. Samtidig er træ et stærkt materiale. Hvis man ser på styrken i forhold til materialets vægt, så er træ dobbelt så stærkt som stål og 4-5 gange stærkere end beton. Det siger lidt om, hvor dygtig naturen er, men den har jo altså også brugt over 400 millioner år på at produktudvikle træ.

4. Hvad kan træ, som andre materialer ikke kan?

Det er det eneste fornybare byggemateriale, vi har. Når vi fælder træer for at bygge med dem, og samtidig genplanter nye træer i skoven, så kan det samme skovområde jo faktisk forsyne os med materialer i al evighed. Det er svært for andre dele af byggebranchen at hamle op med. Selvom der arbejdes hårdt for at mindske klimabelastningen fra betonproduktionen, så kræver den jo stadigvæk store mængder sand og grus, der ikke kommer igen, når vi først har udgravet dem. Dér har skoven helt andre muligheder for en bæredygtig produktion.

5. Hvorfor er det vigtigt at bruge træ?

Vi er simpelthen nødt til at bruge mere træ for at få skabt et klimavenligt samfund. Skovene er vores billigste og mest effektive CO2-støvsugere, men vi får endnu mere klimagevinst ved at anvende det producerede træ. Vi kan nemlig erstatte mindre klimavenlige materialer, såsom beton og stål, med træ. Derved får vi både den positive effekt, at skoven suger CO2 og lagrer det i træmaterialet, og at vi bruger mindre mængder af materialer, som udleder store mængder CO2 at producere. Vi får derfor en dobbelt klimagevinst ved at bruge mere træ i vores samfund.

6. Hvad er den største udfordring ved at øge brugen af træ?

Det skal først siges, at vi uden problemer kan bruge meget mere træ i byggeriet. De tekniske løsninger findes allerede til at lave stort set alle bærende konstruktioner i træ. De holder snildt i 100 år eller længere. Den største udfordring ved at bygge mere med træ er, at materialet kan rådne, når det udsættes for vejrliget eller er i kontakt med jorden. Heldigvis har man igennem årtier udviklet modificeret træ, som har en lang holdbarhed udendørs. Modificeret træ indeholder ikke gift som traditionelt, trykimprægneret træ. Til gengæld er det ændret kemisk, så det holder sig tørt og dermed ikke rådner, selv når det udsættes for vind og vejr. Jeg tror, at vi i de kommende år vil se en eksplosiv stigning i brugen af modificeret træ til byggeriet.

 

 

Træ.dk stiller i en artikelserie seks skarpe spørgsmål til mennesker, der har en passion for træ. Kunne du tænke dig at medvirke, eller har du et godt bud på en interessant træmand m/k, så skriv til redaktionen på info@trae.dk.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×