Skoven har vokseværk

0

De amerikanske Træer vokser hurtigere end de har gjort de sidste 225 år. Faktisk viste det sig, at 90 % af de undersøgte træer voksede mellem 2 og 4 gange så hurtigt som forventet.

Af -

Klimaændringer giver hurtigere skovvækst

Når man taler om træer, der kan være flere hundrede år om at vokse op, er hastighed ikke det ord man oftest anvender.

En ny undersøgelse, udført af amerikanske skovøkologer, påviser imidlertid at skovene i det østlige USA vokser hurtigere, end de har gjort i de seneste 225 år.

2 tons ekstra om året

Forskere fra Smithsonian Environmental Research Center i USA, har i mere end 20 år fulgt træernes vækst i en stribe løvskovsbevoksninger i Maryland i det østlige USA.

Deres opmålinger har vist, at skovens tilvækst foregår langt hurtigere end forventet. Faktisk har de opdaget, at skoven i gennemsnit vokser 2 tons per hektar om året – ekstra.

Det svarer til et ekstra træ med en diameter på 60 cm hvert år for hver hektar

Hvad er årsagen?

Forskerne prøver nu at finde årsagen til den hurtigere trævækst, men det er ikke nemt at vurdere hvordan og hvor meget væksten af en skov forandrer sig.

De træer som skovøkologerne undersøger, vil nemlig højst sandsynligt leve længere end forskerne selv. Derfor kan forskerne ikke følge hele livsforløbet af hvert enkelt træ eller skovbevoksning.

Kronosekvens

Derfor laver forskerne en såkaldt kronosekvens, eller en successionsserie, som er en dataserie fra en række af skovbevoksninger, som er af samme type, men på forskellige udviklingsstadier. Det giver et billede af, hvordan væksten har været i en lang tidsperiode.

2 til 4 gange hurtigere end forventet

Undersøgelsen af den aktuelle vækst i bevoksningerne, med varierende alder fra 5 til 225 år, viste, at væksten i de seneste år var accelereret.

Faktisk viste det sig, at 90 % af de undersøgte bevoksninger voksede mellem 2 og 4 gange så hurtigt som forventet, i forhold til den beregnede kronosekvens.

Hurtig vækst et nyt fænomen

Forskerne kunne også fastslå, at den hurtigere vækst var et nyt fænomen. Hvis væksten hele tiden havde været på samme niveau som nu, ville mængden af biomasse i skovene have været meget større end den rent faktisk er.

Mere CO2 og længere vækstsæson

Siden forskerne påbegyndte deres undersøgelser i 1987 er CO2-niveauet i atmosfæren steget med 12 %. Samtidig er den gennemsnitlige temperatur steget med næsten tre tiendedele grader og vækstsæsonen er forlænget med 7,8 dage.

Forskerne mener, at det er en kombination af disse tre faktorer, der har forårsaget skovens forøgede biomassetilvækst.

Usikkerhed om økosystemers respons

Skoven er den mest effektive naturlige kulstofoptager på landjorden.

Faktisk binder skoven 80 % af al den kulstof der er bundet i landjordens økosystemer.

Skove spiller derfor en meget vigtig rolle i det globale kulstofkredsløb og i hele klimadebatten. Og derfor kan selv små ændringer i skovenes vækst påvirke både vejrmønstre, næringsstofkredsløb, klimaændringer og biodiversitet betydeligt.

Økosystemers respons er et af de store usikkerhedsmomenter når man prøver at forudsige konsekvenserne af klimaændringerne. En nærmere indsigt i hvordan systemerne påvirkes mangler stadig at blive undersøgt.

Håber på mere forskning

Forskerne bag undersøgelserne håber derfor på, at man også andre steder i verden vil kortlægge skovenes vækst og dermed blive klogere på, hvor udbredt fænomenet med øget skovvækst er.

På trae.dk kan du læse mere om hvordan klimaændringerne påvirker de danske skove.

 

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Bøgetræer drikker som elefanter

Skovens træer tørster også i dette års rekordsommer. Men tørsten slukkes ikke med 2 eller 3 liter vand om dagen. Et velvoksent bøgetræ drikker mellem 150 og 200 liter om dagen for at overleve varmen.

Gule efterår i Europa - røde i Nordamerika

Efterårsløv er gult i Europa, men rødt i Nordamerika. Det er bjergkædernes retning på kontinentet der er årsag til, om løvtræerne får gule eller røde blade om efteråret.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×