Tags:

Sommerferietips – shelterferie i den danske natur

1

Er du træt af knækkede teltstænger og vildfarne barduner, så er shelter-ferie måske noget for dig.

Af -

Sommerferie i naturskønne omgivelser kan lyde dyrt eller besværligt. Men med overnatning i shelters kan du vågne op til den fantastiske, danske natur enten helt gratis eller til en billig penge.

Hvad er et shelter?

Et shelter er oftest en trækonstruktion, som kan anvendes som alternativ til overnatning i telt. I modsætning til et telt, kan et shelter ikke flyttes, men man har i stedet mulighed for at overnatte i et nyt shelter.

Som navnet antyder, er det et sted, hvor man kan søge ly eller læ. Som regel er det dog ikke en hytte, men i stedet en delvis åben konstruktion, og man befinder sig altså stadig udenfor. Shelterpladserne varierer også i størrelse, hvor nogle pladser har plads til grupper på op til 30 personer, og andre kun har plads til en mindre gruppe.

Landets shelterpladser kommer i forskellige former og størrelser. Blandt andet kan man overnatte i A-formede shelters med grønt tag ved Naturrum Kirstinelyst, bjælke-shelters på Møn eller arkitekttegnede shelters ved det Sydfynske Øhav.

shelter

Shelter ved det Sydfynske Øhav. Foto: LUMO Arkitekter.

Hvad koster det?

Naturstyrelsens shelterpladser er gratis at benytte, men det kan ved nogle pladser være nødvendigt at booke på forhånd – ellers er der tale om først-til-mølle-princippet.

Shelterpladser, der står på privatgrund, betaler man som regel et mindre beløb for (ca. 30 kr. pr. overnatning pr. person. NB: Den angivne pris er kun vejledende, og prisen for private shelterpladser kan variere).

shelter

Shelter på Møn. Foto: Brian Outdoors.

Hvor kan man finde dem?

Naturstyrelsen har opført mere end 600 shelterpladser på naturskønne steder rundt omkring i hele landet. Det gør det let at tage fra shelter til shelter, og shelterferie er derfor ideelt at koble sammen med cykel-, vandre- eller rideferie. Se lokationerne og få mere information om de enkelte shelterpladser på Naturstyrelsens website.

Regler

En tommelfingerregel ved benyttelse af shelters er, at du afleverer det i den stand, som du selv gerne vil modtage det i. Derfor skal du holde stedet pænt og fri af affald. Husk at tage alt affald med dig og put det i en skraldespand, da ræve graver nedgravet affald op igen.

Benytter du dig af et shelter uden primitivt toilet, og derfor forretter nødtørft i det fri, skal du huske at grave toiletpapir ned, så det ikke er til gene for naturen og andre af skovens gæster.

Det er kutyme, at man kun har en eller få overnatninger i det samme shelter, og har man allerede haft en overnatning, er det god stil give pladsen videre til andre, der kommer forbi. Visse shelterpladser har mere specifikke regler – dem kan du blandt andet læse mere om på Naturstyrelsens website eller på udinaturen.dk. Uden for højsæsonen (folkeskolernes sommerferie) kan man ofte overnatte samme sted flere døgn ad gangen, men færre overnatninger samme sted giver jo mulighed for at opleve en større del af den forskelligartede natur vi har i Danmark.

Derudover skal du huske at udvise hensyn for både andre sheltergæster og dyrene i naturen.

shelter

Shelterplads ved Naturrum Kirstinelyst. Foto: Udinaturen.dk

 Gode ting at huske

 • Toiletpapir. Selv når der er adgang til primitivt toilet, skal man huske eget toiletpapir (det kan godt gå hen at blive en meget lang ferie uden).
 • Håndsprit. Der er som regel ikke adgang til vask og sæbe.
 • Lommelygte. Da naturen ikke har gadebelysning fra solnedgang til solopgang, kan man med fordel medbringe en lommelygte.
 • Tændstikker. Ønsker man lidt bålhygge, skal man huske noget at tænde op med.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

 1. Mick siger:

  Shelterferie er bedre end Costa Del Sol.
  Jeg har aldrig selv prøvet en shelterferie, men kan varmt anbefale at prøve det.
  For en del år siden tog jeg på en desperat cykeltur, fordi midlerne var små og lysten/behovet til ferie var stor !
  Jeg havde ikke målt turen til første overnatning, så det planlagte sted viste sig at være 91 km fra mit hjem. Det var i en dejlig skov med fri ret til at overnatte og tænde bål. Selve panikken med at sætte telt op og lave aftensmad inden buldermørke tager vi en anden gang. Morgenen var noget af det skønneste man kan få… Skovsø 20 meter fra teltet, stien 7 meter fra teltet OG et “godmorgen” fra diverse løbere som kom forbi, dét var hele turen værd ! Nå men, der var jo begrænsning på en overnatning, så videre skulle jeg. Anden overnatning var på en campingplads som lå præcis 91 km fra seneste overnatning og her var folk meget imødekommende samt flinke uden at overrende mig med alt for nysgerrige blikke. Det var jo nok min noget særpræget cykel som fangede mest opmærksomhed. Jeg havde lavet en hjemmeudgave af en baggagebærer foran og havde side/top-tasker bagpå. Det kostede minimalt at slå telt op der, så det var en yderst overkommelig overnatning, dog valgte jeg at købe en bade-polet, da man sveder grimt meget af at cykle. Minus ved campingpladser er folk som sidder sent ude og er højrøstet. Her var der ikke rigtigt nogen som sagde godmorgen, så jeg gætter at man er mere tilbageholdende i større grupper. Nåh, turen hjem gik op ad bakker og over lillebæltsbroen. Da jeg nåede hjem havde jeg igen kørt 91 km fra sidste overnatningssted. Det blev 3 skønne ferie dage med en hulens masse motion (273 km), stress, dehydrering og underernæring. Hvad skønt er der ved det ? Jo, jeg husker tydeligt turen, selvom det er mere end 10 år siden. Det er ikke alle som kan sige det samme. En 10-dags tur til Costa Del Sol hvert år er ikke nær så indholdsrig som 1 dag ud i naturen på déns præmisser !

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.

×