Tårnhøjt træhus sparer CO2

0

Arkitektfirmaet Waugh Thistleton har designet bygningen Stadthaus. Målet har været at designe en bygning med mindst mulig klimapåvirkning af planeten.

Af -

Verdens højeste træhus

Så vidt det vides ,er det her i år 2009, det 9 etagers høje hus, kaldet ”the Stadthaus” i London”, der er verdens højeste beboelsesbygning lavet af træ.

Alt lige fra den bærende konstruktion til trapper, elevatorskakter og gulvbjælker er lavet af træ.

Mindst mulige klimapåvirkning

Arkitektfirmaet Waugh Thistleton som har tegnet byggeriet udtaler, at de tilstræber at designe bygninger der har den mindst mulige klimapåvirkning af planeten.

”Derfor er det altafgørende for os ikke kun at overveje energiforbruget i bygningernes levetid, men også den mængde energi der bruges på at producere bygningerne” siger chefarkitekten for verdens højeste træhus, Kirsten Haggert.

Træ optager CO2

”Træ optager CO2 fra atmosfæren og er et fornybart materiale. Til sammenligning er beton og stål ikke fornybare materialer og produktionen af dem udleder store mængder CO2 til atmosfæren” begrunder chefarkitekten sin interesse for træ.

Cement og stål koster meget CO2

Arkitektfirmaet har estimeret at bygningen – hvis den var bygget i beton – ville indeholde ca. 950 kubikmeter beton. Det ville kræve 285 tons cement, som ville give et CO2 udslip på ca. 250 tons. Armeringen af betonen ville kræve 120 tons stål som yderligere ville give et CO2 udslip på ca. 210 tons.

Verdens højeste træhus - tegning

Tegning af “The Stadthaus”. Kilde: Towering Timber

910 kubikmeter træ

Sammenlagt er der brugt 910 kubikmeter træ til det tårnhøje træhus. Dermed lagrer huset godt 680 tons CO2 som træerne absorberede fra atmosfæren imens de voksede i skoven.

Stor besparelse

Når man lægger lagring og substitutionseffekt sammen har valget af træ som byggemateriale altså reduceret bygningens CO2 udledning med ca. 1.140 tons CO2 – det svarer til hvad 1.100 danskere i gennemsnit udleder på et år.

Hurtigt at bygge

Det ni etager høje hus blev tilmed opført på bare ni uger. Det er betydeligt hurtigere end hvad der kunne lade sig gøre med alternative materialer. Opførelsen var hurtig takket være præfabrikerede byggeelementer som hurtigt og nemt kunne løftes på plads med en kran. Trænede konstruktionsarbejdere kunne faktisk bygge én etage på bare tre dage.

Fakta

Kilder:

  • Forest.fi: Wood selected for nine-storey residential building in the UK
  • Nordic Family Forestry: The tallest wooden high-rise built in London
  • Stadthaus in Architects’ Journal: Towering timber

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Den lodrette skov midt i byen

I Milano smelter skov og arkitektur sammen.

Skyskrabere af træ?

Fremtiden skal bygges af træ og det er både muligt og nødvendigt.

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×