Træbadekar er på mode

8

Af - , ajourført

Træbadekar er på mode

Forårssolen skinner hårdt på det rimfrosne bakkede landskab nær Randbøl i Vejle Ådal. Der er helt stille – bortset fra en fjern banken fra et lille værksted bag nogle høje, slanke grantræer.

Inde i værkstedet arbejder bødker Michael Frederiksen sig til varmen ved at tumle med et stort ovalt badekar i teaktræ, der skal leveres til en kunde om et par dage.

Han er udlært tømrer, men nu bødker hos Frølunds Bødkeri. Firmaets historie går cirka 35 år tilbage til det tidligere Palmes Bødkeri i Valby. I dag fremstiller han blandt andet håndlavede, eksklusive badekar i træ.

Jeg var ikke meget for den industrielle dagligdag i tømrerfaget, og ved et tilfælde fik jeg kontakt til en af landets sidste bødkere. Det er ham, der har lært mig faget – også at bruge de her maskiner, siger Michael Frederiksen og slår ud med hånden i det lille værksted mod noget, der ligner en middelgod ukrainsk maskinpark.

Læs også: Se video af bødkerens arbejde

Lærer stadig nyt

Han er glad for, at han kan videreføre bødkerfaget med værktøjet og maskinerne fra værkstedet i Valby. Værktøj til det uddøende bødkerfag skal i dag specialbygges.

Min læremester arbejdede med det gamle værktøj og maskinerne i tyve år, jeg stod og kiggede ham over skulderen i seks år, og nu har jeg selv kørt med dem i syv år. Og jeg lærer stadig noget nyt hele tiden – det er det, der gør faget spændende, forklarer Michael Frederiksen, der sammen med familien flyttede firmaet vestpå og slog sig ned i Lihmskov Gl. stationsbygning, som nu danner rammen om familiens liv.

Savner ikke byen

Michael Frederiksen, der har været på et par længere ophold i Skotland for at lære at samle og reparere gamle whiskyfade i amerikansk eg, savner ikke storbyen. Bare han kan få lov til at udøve sit håndværk. Jeg er ligeglad, hvor jeg bor, siger han.

Længere er den ikke. Når det drejer sig om bødkerfaget er hans talestrøm sværere at tøjle: Træ er et fantastisk materiale, og teak er den ideelle træsort til et badekar. Det holder din tid ud, og længere endnu, fordi træet indeholder olie, og derfor er meget stabilt, garanterer han.

 

Her et badekar i Teak. De laves også i ask, fyr, rosentræ, eg, kirsebær, akacie eller lærk.

Ask, eg og akacie har til dels samme egenskab, hvilket er en stor fordel, når det drejer sig om badekar, der jo helst skal holde tæt, for at være til gavn. Vælger du fyrretræ skal du derimod ikke regne med evig levetid for dit badekar. Man kan nu sagtens bruge fyr eller eg, men træet bliver sort efter kort tids brug, fordi træet ikke indeholder lige så meget olie fra naturens hånd. Det udseende har dog også sin charme, fortæller Michael Frederiksen, der dog direkte fraråder at bruge fyr og eg til badeværelser med gulvvarme, fordi træet simpelt hen tørrer ud i løbet af kort tid.

Læs også: Hvad sker der med træ når det bliver fugtigt

Kæles for detaljen

Karret samles af et antal sirligt udskårne træstave og presses så tæt sammen af metalbånd i galvaniseret jern, rustfrit stål, kobber eller messing, at lim eller anden tætning ikke er nødvendig for at holde badekarret tæt. Derimod er bunden limet sammen, og der bruges paraffin til at tætne med, efter at bunden er presset i fra oven.

Det er udelukkende metalbåndene, der holder karret sammen. Hver træstav tilpasses med et skrabejern, så overfladen bliver helt glat. Sandpapir er fy-fy – det ridser. Til slut får træet en omgang linolie.

Badekar i træ er højeste mode. Det er i sig selv et smukt møbel, det udsender en svag duft af natur, udstråler varme og indbyder til afslapning. Du får et produkt, der passer præcis til dine behov – og vandet holder sig varmt længe, samtidig med at børnene ikke så let glider. Men hvor længe interessen vil være så stor som nu, aner jeg ikke, fortæller Michael Frederiksen, der så småt begyndte at lave badekar for syv år siden.

For ikke at lægge under for modens skiftende retninger producerer han blandt andet også vintønder, tønder til opsamling af regnvand og træbaljer til blomster og ræer i haven samt fastelavnstønder.

Egentlig startede brugen af træbadekar som noget familierne i små lejligheder uden bad brugte for mange år siden, men nu er det meget hot i alle boligtyper. Mange af mine kunder er saunaklubber, badeanstalter, svømmehaller osv., en efterhånden har mange private også fået øjnene op for denne type badekar – især når de finder ud af, hvad prisen er, fortæller Michael Frederiksen, der fik et mindre chok, da han for nylig så et af sine badekar i Bo Bedre til 30.000 kr. Det kostede kun 14.000 kroner, så der må være nogen andre end mig, der har haft en stor fortjeneste på det kar, siger han med et skævt grin.

Træarter der bl.a. bruges til bødkerarbejde: Eg og ask

Eget Design

Prisen for dit badekar i træ afhænger helt af dine ønsker, men kan ofte matche et almindeligt stålbadekar. Du kan vælge mellem mange træsorter. Ud over teak for eksempel fyr, rosentræ, eg, kirsebær, akacie eller lærk. De fleste kar, Frølunds Bødkeri fremstiller, er ovale, men du kan selv designe en form. Rundt er også en mulighed, og dit badekar kan laves med høj ryg eller andre udskæringer. Du vælger også selv tøndebånd – galvaniseret eller rustfrit stål, kobber eller messing.

Standardstørrelsen på et kar ligger fra 110 til 170 centimeter, men Michael Frederiksen har også lavet udendørs svømmepøl på syv meters længde og 3,5 meter på det bredeste.

Priserne starter ved godt 3.000 kroner for et badekar i fyr på 110 x 70 x 60 centimeter (l x b x h) op til små 15.000 for en minipøl på 170 x 95 x 60 centimeter i teak. Prisen for langt de fleste badekar han modtager bestilling på ligger ifølge Michael Frederiksen omkring 9.000 kroner.

Let at holde

Alle badekar har almindeligt afløb i bunden med prop og kæde. Efter brug skylles det let med bruseren, og bunden tørres blot over med håndklædet. Træ indeholder fra naturens hånd et anti-bakterielt stof, men tåler skurebørste og almindelige rengøringsmidler.

Læs også: Træ det mest mest hygiejniske valg i køkkenet

Foto venligst udlånt fra froelunds-boedkeri.dk

Fakta

MODTAG GRATIS NYT OM TRÆ:

8 kommentarer

  1. Jens maasbøl siger:

    Hej
    Er det muligt at lave et kvadratisk kar , fx 1x1m X 0,5m(h) ?

    Jens

    1. Simon Auken Beck siger:

      Hej Jens
      Jo, mon ikke det godt det kan lade sig gøre, hvis man laver en tap-samlet kasse af limtræ og lakerer. Er firkantet kar samlet på traditionel bødker-manér med tøndebånd og stave osv, vil dog ikke fungere, da det kun er cirkelformen der kan levere et ensartet tryk der holder stavene på plads…og gør karret vandtæt.

  2. erik nellerup siger:

    hej kan du lave et badekar på ca l120 b80 h70 i mørkt træ med tønde bånd? og hvis en ca pris? hilsen erik nellerup

    1. Træ.dk siger:

      Hej Erik
      Vi laver ikke badekar på Træ.dk, men har blot skrevet en artikel om træbadekar – bare lige for at undgå evt. misforståelser.
      Prøv at sende din forespørgsel til en af nedenstående bødkere:
      http://www.froelunds-boedkeri.dk
      http://www.bødkeriet.dk
      http://www.dorf-boedkeri.dk
      http://www.bødkeren.dk
      http://www.robinie.dk/traebadekar.php
      http://WWW.baalteknik.dk
      http://www.vildmarksbadtre.dk

      Mvh Træ.dk

  3. Kirsten siger:

    Jeg har et træbadekar som jeg ikke helt ved hvordan skal holdes hygiejnisk. Det har stået hele sommeren i et uderum fyldt op med koldt vand. Efter brusebad og grundig vask, så hopper jeg over og tager en kold dukkert – helt vidunderligt. Lader vandet stå i karret i en uges tid, men synes træet indvendigt bliver glat/lettere slimet. Er det bakterier og urent – eller er det olie der kommer ud af træet. Skal vandet skiftes hver dag? Lidt dyrt for det er et stort bødker kar i ædeltræ. Vh Kirsten

  4. Birthe Flytkjær siger:

    Kalkrande på teakbadekar
    Mit teakbadekar har efter mange års flittigt brug fået kalkrande, og trænger nu til olie, men hvordan fjerner jeg kalkrandene først?
    Venlig hilsen Birthe

  5. Anders siger:

    Ellers kan Ivan hos Cold Hawaii: https://coldhawaiivildmarksbad.dk

  6. Vildmarksbad siger:

    Fantastisk artikel om træbadekar! Det er virkelig interessant at læse om bødkerfaget og håndværket bag fremstillingen af disse smukke badekar. Jeg har altid været fascineret af træ som materiale, og det er fantastisk at se, hvordan det kan bruges til at skabe sådanne kunstværker.

    Jeg har et spørgsmål angående vedligeholdelsen af træbadekarrene. Artiklen nævner, at træet indeholder olie og er meget stabilt, men hvordan skal man pleje og vedligeholde et træbadekar for at sikre dets lang levetid? Er der særlige produkter eller metoder, man skal bruge til rengøring og pleje af træet?

    https://dihc.dk/produkt-kategori/vildmarksbad/

    Jeg er også glad for at høre, at der er forskellige træsorter at vælge imellem. Udover teak, hvilke andre træsorter vil du anbefale til et badekar? Og er der nogen træsorter, der er mere modstandsdygtige over for fugt og velegnede til badeværelser med gulvvarme?

    Tak for en informativ artikel, der har åbnet mine øjne for skønheden og kvaliteten af træbadekar. Jeg ser frem til at høre dine svar på mine spørgsmål.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Træ.dk's nyhedsbrev. Så får du alle vores kommende træhistorier direkte i din mail.

Træ.dk på Facebook

Træ.dk er på Facebook, hvor vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter. Følg os på Facebook
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×