Tags: ,

Brikken der ikke faldt på plads

1

Af -

Brikken der ikke faldt på plads

Det blev ikke til den store succes, som verden havde håbet på, da verdens topledere var samlet til det store klimatopmøde COP15 i København i december. De formåede ikke at skabe en juridisk bindende klimaaftale.

Den danske møbeldesigner Tyge Axel Holm havde ellers gjort sit for at toplederne havde de bedste betingelser for at få en aftale i hus. Han havde nemlig skabt det smukkest tænkelige konferencebord til topmødet.

Centralt placeret

Konferencebordet med navnet ”The Parliament of Nature”, Naturens Parlament, var under selve konferencen centralt placeret imellem statsminister Lars Løkke Rasmussens og FNs Generalsekretær Ban Ki-moons kontor i Bella Centret. Bordet havde derfor alle muligheder for at være omdrejningspunkt for underskrivelsen af den endelige aftale.

5,5 meter i diameter

Tyge Axel Holm har brugt over to år på at designe og fremstille det spektakulære bord. Bordet måler 5,5 meter i diameter og er fremstillet i dansk Ahorn og brasiliansk Amarant (en violet eller purpurfarvet træsort).

Fibonaccimønster

I bordpladen har han boret 1.596 huller i et såkaldt fibonaccimønster – et særligt spiralformet mønster. I hullerne har han indsat et tilsvarende antal brikker i amarant.

Fibonaccimønstret – opkaldt efter den italienske matematiker Leonardo Fibonacci – er relateret til en matematisk talfølge som fremkommer ved at lægge tallene sammen (0+1=1, 1+1=2, 1+2=3, 2+3=5, 3+5=8 etc.). Mønstret optræder i store dele af naturen, fx i opbygningen af en grankogle eller i solsikkens mønsterdannelser af sine kerner. Mønstret er også relateret til ’det gyldne snit’ i kunstens verden.

Den sidste brik må vente

Fibonaccimønsteret var med vilje ikke fuldendt. Bordet var nemlig lavet med 1596 amarant brikker og ikke 1597, som er det rigtige fibonaccital. Der manglede derfor én brik.

Den sidste brik skulle nedlægges i pladen, så snart der var underskrevet en global klimaaftale i Bella Centeret den 18. december 2009.

Der blev imidlertid ikke underskrevet en global aftale. Derfor mangler den sidste brik stadig at falde på plads – både for bordet og for den globale klimaaftale.

”Vi ved nu at den sidste brik må vente til verdens rige og fattige nationer er parat til at indgå den nødvendige aftale om bevarelse af vores smukke jordklode. Må det ske snart!”, skriver Tyge Axel Holm på sin hjemmeside.

Bordets fremtid

I marts 2010 sælges bord og stole på en international auktion. Et evt. overskud ved salget, vil gå til at indlede arbejdet for en international skole for bæredygtig udnyttelse af træ og træprodukter med udgangspunkt på Bornholm.

En kommentar

  1. Jette siger:

    Hvor var det dog en meget smuk tanke og idé. Ved ikke hvad der er sket efterfølgende, men ville bare udtrykke min beundring.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×