Træpiller

Hvad er træpiller?

Træpiller er lavet af sammenpressede træspåner og savsmuld. Alle træarter kan laves til piller, men det er typisk gran, fyr og bøg der bruges.

Hvordan fremstilles pillerne?

Inden træet kan presses til piller, skal det findeles i en hammermølle. Herefter varmes det op til ca. 70 grader, og det betyder at træets indhold af lignin frigives. Når træmassen efterfølgende presses til piller fungerer ligninet som en slags lim, der binder pillerne sammen. De færdige piller består således af rene råvarer næsten uden nogen form for tilsætningsstoffer. Dog kan der tilsættes en smule rapsolie for at mindske evt. støv. I Danmark må pillerne dog indeholde op til 1% rester af lim eller tilsætningsstoffer.

Træpiller

Træpiller er lavet af sammenpressede træspåner og savsmuld. Alle træarter kan laves til piller, men det er typisk gran, fyr og bøg der bruges (Foto: Janne Bavnhøj)

Hvor kommer smuldet fra?

Træpiller fremstilles primært af resttræ fra træindustrien i form af spåner og savsmuld. Træpiller kan også laves af udtyndingstræ fra skovbruget. Så skal træstammerne tørres, afbarkes og findeles.

Energiindhold

Træpiller har et vandindhold på under 10 % og en pille som består af rent træ (uden bark) har en askeindhold på mindre end 0,5 %. Det lave vandindhold er med til at sikre en høj temperatur i brændkammeret og dermed en ren forbrænding. Energiindholdet er på knap 5 kWh/kg, hvilket svarer til cirka en halv liter fyringsolie. Et årligt olieforbrug på 3.000 liter kan således erstattes af ca. 6 tons træpiller – det svarer til ca. 10 kubikmeter.

Vedligeholdelse

Vedligeholdelsen afhænger meget af pillekvaliteten, askeindholdet i pillerne og kedelkvaliteten. Hvis man anvender gode og tørre piller er vedligeholdet minimalt. Da skal asken typisk tømmes ca. hver 14. dag. Alt afhængig af fyringsforhold og pillekvalitet, så skal anlægget renses med jævne mellemrum.

Opvarmning af vand

En del pilleovne kan også bruges til opvarmning af vand, så man kan få varmet brugsvand op og få varme ud til de rum, der ligger længst væk fra ovnen. Normalt er det omkring halvdelen af varmeafgivelsen, der kan afgives til vandet, men der findes pilleovne, hvor hele 80 procent af varmeproduktionen kan bruges til opvarmning af vand.

Ulemper

Når man køber en pilleovn, skal man især være opmærksom på, hvor meget støj, der kommer fra ovnen. Det er især støjniveauet fra blæseren, der kan være generende, men sneglen er heller ikke lydløs. Der findes enkelte ovne, der hverken er udstyret med blæser eller snegl, og som derved er lige så lydløse som en almindelig brændeovn. Til gengæld har de ikke så avanceret en styring, og man skal være opmærksom på, at der stilles større krav til skorstenstrækket, når der ikke er blæser i ovnen.

Fakta

Læs mere:

En kommentar

  1. Paul maguire siger:

    Hi. I am looking for wood pellets that contain only hardwood such as birketræ. Is that possible?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×