EcoTree International

Invester i træer

EcoTree blev grundlagt i Frankrig i 2016 af en gruppe venner, der, på en rejse til København, fik en god idé. Egentlig skulle turen kun være for fornøjelsens skyld, men vennerne fik efterhånden øjnene op for det danske pantsystem, og pludselig plantede en tanke sig i deres hoveder: ”Kan man motivere folk til at gøre noget godt for miljøet, hvis der venter en økonomisk gevinst i slutningen?”. Hvis man kunne få folk til at returnere deres pant for én krone pr. flaske, så burde dette være bevis nok.

De vidste godt, at de hidtil havde haft et stort ønske om at skabe en virksomhed, der kunne fremme klimavenlige aktiviteter, men indtil deres tur til København havde de endnu ikke fundet en måde at motivere franskmændene til at blive mere grønne på. De vidste samtidig, at træplantning er en af de vigtigste og mest effektive metoder til CO2-absorbering, der overhovedet findes.

Hjælp miljøet for en økonomisk gevinst
Planen blev hurtigt lagt. Vennerne ville opkøbe misligholdte skove, genopbygge dem og endda plante helt nye skove. Derefter ville de tilbyde alle interesserede at blive ejere af ét eller flere af skovens nye og gamle træer. Samtidig med at skovene og træerne voksede, ville de også vokse i værdi, idet deres volumen øgedes. Når træerne så skulle fældes, på grund af deres afsluttede livscykler, ville vennerne udbetale de fulde indtægter fra fældningerne til dem, der havde investeret i skoven.

Træerne skulle være af forskellige arter, aldre og størrelser, så biodiversiteten blev styrket i skovområderne, og vennerne ville samtidig forpligte sig til at plante hele tre træer, når der blev købt et enkelt – i miljøets interesse. Alt sammen under opsyn af Vianney, der til dagligt ernærede sig som skovfoged, og hvis kærlighed til naturen blev et afgørende element i projektet. Dette blev starten på EcoTree.

I dag har EcoTree plantet mere end 381.000 træer, som tilsammen har absorberet mere end 4.194.000 kg CO2. Franskmændene har for længst taget idéen til sig, og en stor del af Frankrigs skove og landbrugsområder har allerede nydt godt af EcoTrees store skovbrugsarbejde. Og nu er konceptet kommet til Danmark.

En grøn børneopsparing
For at blive en del af EcoTree skal man blot oprette en konto på hjemmesiden EcoTree.Green, hvorefter man kan vælge, hvilke træer man ønsker at eje. Man får udpeget præcis, hvor træerne står og kan derefter følge træernes udvikling, værdi og CO2-absorbering. Når træerne fældes efter en

årrække, bliver 100 % af træernes værdi udbetalt til ens bankkonto, hvorefter man selvfølgelig er velkommen til at købe nye træer og fortsætte den gode udvikling. Træerne kan desuden gives som gave, hvilket skaber både en bæredygtig og en økonomisk værdi for modtageren. Dette er især populært blandt forældre og bedsteforældre, der ønsker at give deres børn en grøn børneopsparing, med både finansiel og grøn valuta. Derudover er det muligt at abonnere på træplantning, hvilket gør det muligt at gøre noget fantastisk for miljøet – hver eneste måned.

En investering i et træ hos EcoTree er en investering i planeten, klimaet og fremtiden – og du har faktisk ikke nogen grund til at lade være.

 

 

ARTIKEL: Følgende artikkel er skrevet af EcoTree i anledning af Biodiversitetsugen

Maria Wänglund vil plante et træ i sin have hvert år

EcoTree har spurgt influencer, Maria Wänglund, hvordan havelivet og kampen for biodiversiteten har sneget sig ind i hendes liv.

Det lå nemlig ikke i kortene, at Maria skulle blive et havemenneske, men i dag har hun skabt et forbilledligt værested for dyre- og planteliv, som kun vil vokse sig større og mere frodigt med årene

 

Fra døende stueplanter til blomstrende køkkenhave

“Jeg har ikke altid været et havemenneske. Da jeg boede i en lejlighed på Østerbro, inden jeg mødte min mand, kunne jeg knap holde liv i en stueplante. Da jeg så flyttede på landet, i forbindelse med jeg mødte min mand, var jeg de første mange år optaget af vores renovering af huset og ikke haven.”

I 2017 anlagde Marias svigerfar, som hun bor sammen med, en stor køkkenhave med salat, løg, agurker, kartofler, krydderurter, porrer, bær, gulerødder, bønner, ærter og meget mere, og det blev startskuddet til Marias nyfundne interesse for at få ting til at gro.  “Jeg blev vildt inspireret og har forsøgt mig selv i køkkenhaven lige siden. Det er så også blevet til en interesse i blomster, både for at styrke biodiversiteten i vores egen have, men også får at tiltrække bier og sommerfugle, som er vigtige elementer for at få succes i køkkenhaven.”

I dag bruger Maria Wänglund størstedelen af sin fritid i haven og tager sine børn med ud i den friske luft, når det er muligt. “Lige nu, hvor det er forår, elsker jeg at lave bål med børnene, og derudover forbereder jeg bede, skærer træer og blomster buske til, og planter nye træer og buske.”

Et nyt træ hvert år

Ligesom EcoTree, har Maria sat sig et vigtigt mål om at plante nye træer, som vil gøre en forskel for både dyrelivet, men også klimaet. “Jeg har et mål om, at plante mindst ét træ i vores have hvert år. Og det skal lige siges at vores have er meget stor, så den kan klare det mange år endnu.”

At holde en have, der ikke bare består af en stor græsplæne, kan være en tidskrævende affære, og Maria Wänglund oplever sommetider, at hun skal minde sig selv om, at det ikke skal stresse hende at lave havearbejde. “Jeg kan godt have en tendens til rigtig gerne at ville nå en speciel opgave, jeg har sat mig for, og så kan det stresse mig, hvis børnene vil på tur ud på markerne eller gynges etc. Jeg prøver at sige til mig selv, at jeg skal tage det mere med ro, når jeg arbejder i haven, fordi det er faktisk det at være aktiv i haven jeg nyder. Jeg er ikke god til at sidde stille og kigge på min have. Kun om aftenen med et glas vin i hånden.”

 

En nyfunden omtanke for biodiversiteten

Marias interesse og viden om, hvad biodiversitet betyder for klimakrisen, begyndte i 2018 i forbindelse med, at hun så en dokumentar, som fik hende til at skifte tankegang omkring klimakrisen. “Jeg havde behov for at tage del i at skabe en grønnere fremtid, og med det førte nye læringer i mit liv, som førte til f.eks. en kostændring, ændrede forbrugsvaner og nye fokusområder, heriblandt biodiversiteten”. Derfor begyndte Maria at indføre ændringer i sin have, både synlige og usynlige. “Jeg sørger for at plante nye træer, buske og stauder hvert år, så haven år for år bliver mere og mere frodig. Vi bor på landet, og selvom man umiddelbart tænker, at det er et plus, er vi omringet af marker, hvor der dyrkes ikke-økologisk landbrug, som er ørkener for vores insekter og andet dyreliv.”

Den manglende biodiversitet, grundet ikke-økologiske marker, sprang i øjnene på Maria, da hun flyttede til landstedet i 2012. “Jeg kan huske, jeg undrede mig over, vi ikke havde nogen sommerfugle i haven. Jeg mindes min barndomshave i et villakvarter i Nordsjælland være fyldt med sommerfugle. I dag giver det mening. Vores have var i mange år en kæmpe græsplæne og 3 træer. De seneste år er der så småt begyndt at være sommerfugle og bier i vores have. Altså slet ikke nok, men det er en kæmpe sejr at de er begyndt at være der.”

Ifølge Maria Wänglund er det ikke sværere at skabe en have med omtanke for biodiversiteten, men det kræver både tid og penge. “Jeg laver ret mange investeringer hvert forår og sommer i nye planter, blomster og træer. For biodiversitetens skyld skal vi egentlig bare lade alt vokse vildt, så når vi selv vælger at skulle bruge tid på at skære buske og træer til, og holde bede pæne og fri for ukrudt er det jo for vores egen skyld.”

 

Maria Wänglunds bedste råd til at holde en grøn livsstil

At blive en bevidst forbruger. Uanset om du skal købe en t-shirt, en ny sofa, en blomst til haven, en agurk, el til din elbil, varme til din bolig eller en service, så er et godt tip at tænke over

  • Hvilke materialer, der blevet brugt til at fremstille produktet (er det materialer fra bæredygtige kilder?)
  • Fremstillingsmetoden (er produktet produceret på f.eks. vedvarende energi og uden udledning af kemikalier etc.)
  • Arbejdsforholdene for dem der har lavet produktet.
  • Mulighederne for at komme af med produktet igen (kan det gensælges, genanvendes eller repareres).

“Jeg ved godt at det er tæt på menneskeligt umuligt, at tage alting i betragtning altid, men hvis man begynder at være mere bevidst, lærer man hurtigt hvordan man kan filtrerer i gode og mindre gode produkter og valg”

 

 

Kontakt

EcoTree International
Flæsketorvet 68
1711 København V

Telefon: 22257976
E-mail: hello@ecotree.dk


TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×