10-dobling af træforbruget i franske huse

0

Af -

Tags:

Frankrig iværksatte i 2007 et projekt kaldet ”Grenelle de l´Environnement”. Projektet er omfattende: Målet er nemlig at bekæmpe klimaændringer.

Projektets brede målsætning er at få kontrol over det franske energiforbrug, at tage bedre vare på biodiversitet og naturressourcer, at skabe et sundt miljø, at etablere bæredygtig produktion og forbrugsvaner og at fremme økologiske udviklingsstrategier, der fremmer både beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Som en del af projektet og med hensigten at mindske de franske boligers CO2-udslip, har Frankrigs Præsident Nicolas Sarkozy, ivrigt støttet af sin miljøminister Jean-Louis Borloo, bl.a. udstedt et dekret for at fremme brugen af træ i byggeriet.

Andelen af træ skal 10-dobles

Andelen af træ i nye beboelsesejendomme, skal fra 1. december 2010 stige fra 2 dm3 til 20 dm3 pr. kvadratmeter gulvareal. Også i andre bygningstyper forventes anvendelsen af træ at øges betydeligt, om end i lavere tempo.

Og fra den 1. december 2011, øges andelen af træ pr. kvadratmeter gulvareal til 35 dm3. Desuden er der allerede varslet yderligere krav om endnu højere andele træ.

Note: Én dm3 er rummålet svarende til 1 liter.

Kraftig stigning i efterspørgsel

Sarkozy’s anvisninger betyder derfor en tidobling træ som byggemateriale, og det er bare til at begynde med.

”Selv om andelen af træ i nye huse stiger fra et, i forhold til andre Europæiske lande, meget lavt niveau, så kommer vi til at se en kraftig stigning i efterspørgslen efter savet træ” vurderer Otto Bosch, som arbejder for træfremme, overfor SCA Timber News.

I Frankrig er der traditionen for, at de fleste huse bygges af sten, mursten eller beton. Det er kun i visse alpenære områder, at træ er mere udbredt. Sammenlignet med USA, hvor andelen huse af træ er 90 %, eller i de nordiske lande, hvor tallet er 60 %, er det samme tal for Frankrig kun 8 %, svarende til 15 000 enheder om året, skriver SCA Timber News.

’Træ er trendy’

”Men andelen af byggede huse i træ stiger betydeligt” siger Otto Bosch. ”Træ er trendy. I de eksklusive indretningsblade dominerer de store træhuse” siger han. Og denne udvikling går godt i spænd med regeringens nye politik på området

Træ er den nye økonomi

Dekretet om øget brug af træ skal – sammen med andre virkemidler – også medvirke til at puste nyt liv i den trængte franske skov- og træindustri.

’Træ er den nye økonomi’ udtaler Sarkozy til avisen Le Monde og kalder det absurd at den franske træindustri døjer med milliardunderskud samtidig med at det franske skovareal er øget med 50 % siden 1950.

Som led i den overordnede klima-energiplan skal træsektoren frem mod 2020 spille en meget større rolle indenfor den vedvarende energi. Således forventer den franske regering at træets bidrag kommer til at udgøre 30 % af den samlede vedvarende energi i 2020.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TEMA: Hvad betyder træ for klimaet?

Træ er et lager af CO2 i skovene og i træprodukter.

Træleksikon

Gå på opdagelse i Træ.dk’s træleksikon.

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×