10 ting du ikke vidste bliver lavet af træ!

3

Træ kan bruges til mere end de fleste lige går og tror. Vi har samlet en liste med 10 seje, sjove og mærkelige ting, som kun få ved bliver lavet af træ. Hvor mange af dem kender du?

Af

vafler med vanilje

1) Vanilje

Jo den er god nok. Mange af os har sikkert spist kager med et strejf af nåletræ, også helt uden at vide det.
Byggestenen lignin, som udgør omtrent en trediedel af træ, ligner nemlig vanilje så meget, at det kan laves om til kunstig vanilje. På den måde er nåletræer faktisk en vigtig ingrediens i det søde køkken.

Træcykel

2) Cykler

Ønsker du lidt ekstra street-credit, så er en cykel af træ måske noget for dig?
De danske iværksættere Paul Harder Cohen og Mette Walsted Kristiansen startede i 2015 cykelfirmaet Coh&Co og de har allerede skrevet sig ind i dansk designhistorie.

Cyklernes stel er lavet af askefinér lamineret med kulfibre omkring en let kerne af balsatræ og skum. Cyklen er behandlet så den kan klare daglig brug både sommer og vinter.

Splinter bilen af træ3) Biler

Et hold afgangsstuderende fra North Carolina University indledte for mere end 6 år siden deres afgangsprojekt Splinter.
Sidste efterår blev bilen for første gang udstillet på Essen Motor Show.
Bilen vejer 1,1 ton, og den består næsten udelukkende af træ fra inderst til yderst. Men man må endelig ikke forveksle den med en sæbekassebil, for udover at have et lækkert design i bla. vævet kirsebærfiner, besidder Splinter også en 8V motor med 600Hp.

chanel model

4) Mode

Chanel har for nyligt lanceret en haute couture kollektion, i hvilken træ er en særdeles vigtig komponent. Designeren bag kollektionen er den kendte Karl Lagerfeld, og han har brugt forskellige typer af træ i form af f.eks. perler og palietter. Disse er blevet til en helt serie af flotte kjoler, bukser og accessories, som fx. tasker, sko og lignende.
Som prikken over i’et, var også modeshowets kulisse lavet af træ, så tilskuerne fik sig en rigtig naturlig oplevelse.

Asfalteret vej

5) Asfalt

Hollandske forskere har udviklet en træbaseret asfalt. Stoffet lignin erstatter en del af den traditionelle asfalts bitumen som fungerer som bindemiddel. Bitumen udvindes af råolie, mens lignin udvindes af træ, og kan fås som et grønt restprodukt fra papirproduktionen.
Lige nu er andelen af ligning på ca. 50%, men målet er at fremstille en asfalt helt uden brug af råolie.

Vindmøller

 6) Vindmøller

Ikke nok med at vindmøller producerer grøn energi, de kan i vores dage også laves af bæredygtige materialer.
Verdens første vindmølletårn af træ vejer 200 tons, er 100 meter højt og blev i 2012 indviet i Hannover i Tyskland.
Men Det stopper ikke her. Firmaet Timber Tower, som står bag opførelsen af vindmøllen, har ambitioner om, at de i fremtiden skal producere op til 200 meter høje vindmølletårne udelukkende af træ. Måske fremtiden ser lidt grønnere ud end man lige går og regner med.

Vingummibamser i cellofan

 7) Cellofan

Den er god nok, det gennemsigtige materiale som de fleste af os har kæmpet med for at gøre en blomst eller gavekurv lidt mere ekstravagant og indbydende er faktisk lavet af træ. Det er fremstillet af stoffet cellulose, som er det samme stof, der bruges i papirproduktion. Cellulosen findes i plantecellernes cellevægge og er en vigtig styrkegivende komponent. Cellofan udvindes i dag primært ved kemiske processer.

wiens kommende skyskraber

8) Skyskrabere

Okay, her har vi måske taget munden lidt for fuld, men det er et så spændende projekt, at det måtte med på denne liste. I Wien påbegyndes i år, opførelsen af en 24 etager høj skyskraber af træ. Med en højde på 84 meter vil bygningen dermed blive verdens højeste træhus.
Indtil videre sidder Bergen på rekorden med en 14 etagers høj bygning, men dette er dog snart historie.
Den nye skyskraber skal efter planen bestå af hele 76% træ, og skal bruges til et butikker og kontorer.
Tiden vil vise hvor længe Wien får lov at være rekordholder, for det er muligt at Stockholm om bare 10 år vil have opført en 34 etager høj skyskraber af træ, ligesom der er foreslået en træskyskraber på 80 etager i london.

Sav - mousserende vin

9) “Champagne”

En svensk ingeniør har ved hjælp af en 200 år gammel opskrift udviklet en “champagne” af birkesaft.
Saften tappea i foråret, hvorefter den kommes i flasker og får lov at stå og gære i ni måneder. Ved gæringen udvikles aromaen og det CO2 tryk, der giver de karakteristiske bobler. Den mousserende vin skulle eftersigende frembringe erindringen om, hvordan en birkeskov dufter lige inden træerne springer ud.
Drikken er blevet så populær, og der årligt produceres omkring 20.000 flasker.

Mosquito i farver

 10) Fly

Hvis du gik og troede, at alle fly efter brødrene Wright’s tid var af metal, ja så tog du altså fejl. De Havilland Mosquito flyene, også kaldt the Mossies af deres pilotter, var britiske bombefly, der blev udviklet under 2. verdenskrig. De blev bygget hovedsageligt af askefinér og balsatræ, og de var på grund af det lette konstruktionsmateriale nogle af datidens hurtigste fly. Så hvem sagde, at flyvemaskiner af træ kun hører til på børneværelset?

3 kommentarer

 1. Kim siger:

  I har glemt glas lavet af træ.

  1. Træ.dk siger:

   Hej Kim. Det kan du have ret i. Historien “Gennemsigtigt træ som glas i vinduer” kom dog først efter vi lavede artiklen. Men helt oplagt at tilføje selvfølgelig:-)

 2. Erik August Møller siger:

  Engang i forrige årtusind kunne man købe byggesæt til kuk-ure af træ! (Kuk-kuk)

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Forskere udvikler klart træ

Svenske forskere i biokompositer på KTH har udviklet gennemsigtigt træ.

Cykelhjelm af træ

Et svensk firma har udviklet en lækker cykelhjelm af asketræsfinér.

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×