140 mio. år gammelt træfossil fundet

2

Fund af fossil fra 140 millioner år gammelt fyrretræ, kan måske forklare, hvorfor fyrretræers frø kræver ild for at spire.

Af

En gruppe forskere fra the University of London har for nyligt opdaget det hidtil ældste fossil af et fyrretræ. De forkullede rester af fyrretræet voksede for 140 millioner år siden og har således været på jorden samtidig med dinosaurerne.

Der gik 5 år fra at Dr. Falcon-Lang samlede det lille stykke klippe op, til han fandt ud af at små stykker kul, som dannede det lille fossil, stammede fra et fyrretræ, der voksede tilbage i kridttiden.

fossil fra fyrretræ

Det lille fossil er blot nogle få mm langt. Fossilet er mindst 11 millioner år ældre end de hidtil ældste fund. Foto: © Royal Holloway, University of London

 

Undersøgelser af fossilet tyder på, at fyrretræerne voksede i et miljø, med et langt mere oxygen i luften, end det vi har i dag. Dette betød langt større og hyppigere skovbrande end dem vi ser i dag. Mange fyrrearter er tilpasset brande, og nogle endda i sådan en grad, at deres kogler og frø skal udsættes for brand for at spirer. Efter brand har fyrretræernes frø nemlig større chance for at klare sig i den næringsrige jord, der netop er gødet med asken fra den gamle bevoksning, ligesom der efter en skovbrand kommer masser af lys ned til skovbunden.

2 kommentarer

 1. Bruce K. Steuer siger:

  I udsagnet foroven kunne man lige-så-godt erstatte ordet “evolution” med ordet “Gud”. Evolution har ingen “måde”, men ifølge teorien er bare en lang række tilfældigheder, der til sidst danner et mønster. Hellere Gud end det.

  1. Simon Auken Beck siger:

   Hej Bruce. Tak for kommentaren. Den upræcise formulering er nu ændret.
   Mvh Træ.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Kloning af gammel fyr

Forskere vil genskabe 4.767 år gammel fyrretræ ved hjælp af kloning.

Skovfyr

Skovfyr er udbredt overalt i Danmark og kan stort set gro på alle jordbundstyper. Fyrretræ importeres i stor stil til Danmark og udgør en betydelig andel af det træ, vi bruger til planker, brædder, vinduer, døre.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.