30 etager af træ – er det muligt?

0

Af -

Bydende nødvendigt at bygge højhuse af træ

Udskiftning af stål og beton med træ er visionen for flere miljø-bevidste arkitekter verden over.

Det gælder fx for den canadiske arkitekt Michael Green, som mener at det er bydende nødvendigt at samfundet bygger højhuse af træ, frem for af mindre bæredygtige og mere forurenende materialer.

Tårnhøje forventninger til træet

Green menerogså at træ er et stærkt undervurderet byggemateriale, der er i stand til meget mere end man normalt forventer.

Og Michael Green’s ambitioner for træ er høje. Så høje at han planlægger at bygge et 30 etager højhus i Vancouver med træ som det primære byggemateriale.

 

højhus af træ

Michael Greens ambition er at bygge højhuse af træ i op til 30 etagers højde (Foto: Michael Green Architecture)

Overgår andre ambitiøse projekter

Dermed kan han overgå projekter i London og Norge, der med hhv. 9 og 20 etager også har ambitiøse højhus-projekter af træ.

Klimaforandringer kræver udfordrer til stål og beton

’Igennem en lang periode har der ikke været grund til at udfordre stål og beton som det primære byggemateriale i høje bygninger. Imidlertid kræver klimaforandringer nu at der gøres noget’, siger Green.

Tall Wood – en rapport til vidensdeling

Hvad der kan gøres fremlægger Michael Green et bud på i rapporten’ Tall Wood’.

Download rapporten her: Tall Wood Buildings

I den udførlige rapport deler han nemlig sine visioner for hvordan trækonstruktioner kan løse verdens hastige urbanisering og de enorme krav til grøn innovation i byggebranchen.

Rapporten viser også hvordan trækonstruktioner i op til 30 etagers højde kan udføres i jordskælvsområder, som fx i Vancouver.  Og den form for vidensdeling er usædvanlig i byggebranchen hvor man ellers holder den slags planer tæt på kroppen.

Træ har et PR-problem

Ifølge Green har, træ  et PR-problem, idet mange fejlagtigt antager, at træ er både svagere og dyrere end beton, at det er brandfarligt og ikke kan modstå jordskælv.  Antagelser der dog ikke kommer ud af det blå, men fra folks erfaringer med gamle konstruktionsprincipper.

Nye teknologier baner imidlertid vej for at bygge højere og højere med træ.

Massivtræ

Michael Green fremhæver i sin rapport at massivtræ stort set har alle ønskelige konstruktionsegenskaber fra omkostningseffektivitet til holdbarhed og fra indtrængen af fugt til brandbeskyttelse. Egenskaber som gør det attraktivt at bygge højt. Massivtræ er kort fortalt laminerede trækomponenter produceret af tynde lag af træ, der ud over at være stærkere end traditionelt tømmer, også er nemmere at bygge og designe med, pga. elementernes ensartethed.

Rapporten foreslår ikke hvordan de høje træbygninger rent arkitektonisk skal se ud, men fremlægger et strukturelt design som siden kan tilføjes forskelligartede facader.

Er det muligt?

Er det muligt at bygge 30 etager af træ? Ja, i hvert fald ifølge Michael Green.

Vi glæder os til at se projektet gjort til virkelighed.

Kilde:

ars technica

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×