Forlæng levetiden på dit træ

0

Følger du en håndfuld enkle råd, kan dit træværk holde i mange år. Frøslev Træ har netop udgivet en guide med seks gode råd til at forlænge levetiden på dit træværk.

Af -

Træterrasser, træfacader, træskure og hegn i træ. Verdens ældste byggemateriale hitter som aldrig før i danskernes haver. Og det er der god grund til. Træ er nemlig et genialt byggemateriale, der – med den rette pleje – kan holde i mange årtier.

Foto: Frøslev. Systemhegn fra Frøslev malet med heldækkende maling.

“Træ er smukt og levende og er samtidig meget bæredygtigt, da det oplagrer CO2 fra luften. Med den rette anvendelse og vedligeholdelse kan træ holde i mange generationer”, fortæller Bo Toftager, projektkonsulent hos Frøslev Træ, som udover at være en af Danmarks største leverandører af træ til byggeriet også er træambassadør for Træ.dk.

Frøslev Træ har netop udgivet en guide med seks gode råd til dig, der vil forlænge levetiden på dit træværk:

1. Gennemgå dit træ løbende

Minimum én gang om året bør du gennemgå dine udendørs træoverflader. Under gennemgangen bør du have ekstra fokus på de områder, hvor træet er mest udsat. Det gælder områder tæt ved jordniveau og ved samlingerne mellem profilbrædderne. Foretag gerne gennemgangen i fugtigt vejr – her er skader nemmere at få øje på.

2. Udskift beskadiget træ

Hvis du finder tegn på nedbrydning i for eksempel et bræt, så sørg for at skifte det ud hurtigst muligt. På den måde forhindrer du, at skaden breder sig.

3. Afrens dine træoverflader grundigt

Det er altid en god idé at rengøre dit træværk jævnligt. Udendørs træbeklædninger og specielt terrasser kan hurtigt få et lag af både snavs og alger. Ingen af delene er skadelige for træet, men de kan gøre overfladen glat og grim at se på. Har du planer om at give dit træ træbeskyttelse eller træolie, så er en grundig rengøring en forudsætning for et godt resultat. Du rengør bedst med en god algedræber, en stiv børste, masser af skyllevand og lidt knofedt. De fleste algedræbende produkter skal have tid til at virke og bør benyttes i tørvejr.

“Følg altid producentens anvisninger og brug aldrig en højtryksspuler på dit træværk. Du vil ødelægge træoverfladen og risikerer ydermere at vand trænger ind i den bagvedliggende konstruktion”, fortæller Bo Toftager.

4. Kend dit træ

Når dit træværk er afrenset og er helt tørt, kan du påføre den ønskede overfladebehandling, så som træolie eller træbeskyttelse.

“Man skelner imellem ubehandlet træ, varmebehandlet træ (Heatwood) eller NTR trykimprægneret træ. Varmebehandlet træ og NTR trykimprægneret træ er beskyttet mod råd og svamp, så det behøver nødvendigvis ikke andet vedligehold end en afrensning fra tid til anden. Så skal du bare være bevidst om, at træet vil blive gråt efter nogle måneder. Ubehandlet træ, som Sibirisk lærk, bør behandles med en pigmenteret lærketræsolie eller en pigmenteret træbeskyttelse. Malet gran- eller fyrretræ bør også vedligeholdes med træbeskyttelse, som dermed beskytter træet mod råd og svamp. Vedligeholdelsesintervallet er afhængigt af, hvor meget sollys, vind og vejr som overfladerne udsættes for”, fortæller Bo Toftager.

5. Brug det rigtige produkt

Træbeskyttelsesmidler fås i forskellige udgaver, både som transparent, semitransparent og som heldækkende. Betegnelserne dækker over mængden af pigment i produktet. Jo mindre pigment, der er i træbeskyttelsesmidlet, jo mere af træets struktur vil kunne ses igennem malingsfilmen. En transparent eller semitransparent træbeskyttelse kræver hyppigere vedligehold end en heldækkende træbeskyttelse. Det er vigtigt at du vælger et produkt af god kvalitet og at du følger anvisningerne på emballagen. Er dit træværk af Heatwood (Thermowood), som er varmebehandlet træ og vil du gerne bevare den smukke brune farve, så kan du nøjes med at vedligeholde det med en pigmenteret træolie af god kvalitet.

6. Bortskaf træet korrekt

Beslutter du dig for at helt at fjerne dit træværk eller udskifte dele af det, så følg altid kommunens anvisninger for bortskaffelse af træ. Normalt sorteres træ i to til tre kategorier med henblik på genanvendelse eller deponering.

Kilde: Frøslev Træ

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×