8 millioner år gamle sumpcypresser fundet i ungarsk kulmine

0

Af -

8 millioner år gamle sumpcypresser fundet i ungarsk kulmine

Ungarske forskere har gjort et bemærkelsesværdigt fund af 8 stående sumpcypresser i en åben kulmine. Forskerne har dateret træerne til at være 8 millioner år gamle!

Det gamle træ er velbevaret

Velbevarede sumpcypresser
Billede af kulminen med de velbavarede sumpcypresser. (foto: Reuters)

Vi har tidligere på trae.dk berettet om et amerikansk fund af forsteninger af 385 millioner år gamle træer.

Det ungarske fund adskiller sig – ud over at være meget yngre – ved at træmaterialet er velbevaret som træ.

Et eksempel på træmaterialets lange holdbarhed

Det nyeste fund er endnu et eksempel på træmaterialers nærmest uendelige holdbarhed hvis det opbevares under de rette forhold.

Placeringen er vigtig

Idet sumpcypresserne står i en åben mine, kan geologerne studere fundet som om det var sektioner skåret ud af et levende stykke træ.

”vigtigt ved det nye fund er at så mange træer er bevaret på deres oprindelige placering på ét sted” fortæller geologen Alfred Dulai fra det Ungarske Nationalmuseum til Reuters og fortsætter ”men det enestående ved disse træer er at det oprindelige træ er bevaret – det er ikke blevet til sten”.

Træerne har vokset på en mose

Træerne som er 4-6m høje og 1,5-3m i diameter blev fundet da minearbejderne fjernede et tykt lag sand i en brunkulsmine ved landsbyen Bukkabrany i det nordøstlige Ungarn.

Træerne blev fundet ovenpå et lag brunkul som er dannet af det organiske materiale fra en mose. Træerne har derfor eksisteret i den sidste periode af mosens levetid fortæller Dulai.

Brug af dendrokronologi kan afsløre mere om træernes vækst

Sumpcypresser
Sumpcypresserne blev fundet af minearbejdere. Fundet skal nu undersøges nærmere. (Foto: Reuters)

Hvis træet et velbevaret er det muligt man kan bruge dendrokronologi til at afsløre detaljer om træners vækst og klimaet mens de levede.

Dendrokronologi går ud på at man måler bredden af træernes årringe fra yderkanten af en stamme til dens centrum. Træer danner bredde årringe når deres vækstbetingelser er gode og derfor vokser hurtigt.

Hvis bredden af årringene varierer, tyder det på at træerne har haft vekslende konkurrence fra andre træer eller der har været et svingende klima men de levede.

Sammenlignes sumpcypressernes årringsbredde med viden om vore dages træers vækst, kan man sammenligne vækstforholdene og klimaet.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×