Affaldstræ bliver til grønt skibsbrændstof

0

Af -

Træ bliver til grønt skibsbrændstof

Frederikshavns Havn får verdens første bioraffinaderi til skibsbrændstof. Det sker som følge af gode resultater i et forskningssamarbejde mellem Aalborg Universitet og den danske udviklingsvirksomhed Steeper Energy.

Dansk teknologi

Raffinaderiet baseres på Steeper Energys Hydrofaction-teknologi, hvor virksomheden i samarbejde med Aarhus og Aalborg universiteter har udviklet en metode til at producere bio-olie af flere forskellige slags biomasse.

Anlægget kommer i første omgang til at køre på træ, forklarer Lasse Rosendahl, professor ved Institut for Energiteknologi på Aalborg universitet, til fagbladet Ingeniøren.

 

Benzinstander

Der kommer træ i tanken, når Frederikshavn Havn får verdens første bioraffinaderi til skibsbrændstof

Træ har lavt svovlindhold

Sammenlignet med fossilt olie har træ nemlig et lavt indhold af svovl og samtidig kan den nyudviklede teknologi filtrere den resterende svovl fra, så den færdige bioolie bliver helt uden svovl.

Og for skibe der færdes i kystnære områder vil det være en stor fordel. Nye regler, der træder i kraft næste år, sætter nemlig strengere krav til udledninger af svovl fra skibsmotorer.

Konkurrencedygtig pris

Ifølge fagbladet Ingeniøren satses der på at bioolien skal koste det samme som normal marinediesel.

’Selve produktionen på raffinaderiet vil være konkurrencedygtig, så det vil afhænge af prisen på træ som råvare’, udtaler Lasse Rosendahl, som også regner med en form for grønt tilskud på linje med andre bioenergiprodukter.

Klar om 4 år

Anlægget på Frederikshavn Havn, der indledningsvist skal kunne producere 50-100.000 tons bio-olie om året, skal efter planen være klar til produktion om 4 år.

Bæredygtigt affaldstræ

Der skal bruges 2-3 gange så meget træ, som der i sidste ende bliver til olie og træet, som skal være bæredygtigt affaldstræ, planlægges importeret fra eksempelvis Rusland, Baltikum, og Finland.

På længere sigt skal anlægget også kunne producere bio-olien på baggrund af lokale råvarer som træ, energipil, halm og gødning fra landbruget.

Kilde:

Fakta

Læs mere:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×