Agurker dyppet i træ

0

Måske er det snart fortid med grøntsager pakket ind i plastik? Et hold af studerende har udviklet et bionedbrydeligt alternativ ud af alger, palmevoks og cellulose fra træer.

Af -

En tyk væske lavet af cellulose-nanokrystaller (CNC) fra skovens træer, den algebaserede, geléagtig substans agar agar – som blandt andet kan bruges til at lave citronfromage i det veganske køkken – og palmevoks (carnauba). Dét er måske løsningen på at nedbringe de store mængder af plastikaffald, der hvert år bliver genereret i bestræbelserne på at holde frugt og grønt frisk i længere tid.

DipWrap hedder produktet, som er den første af sin slags ifølge teamet bag.

Det er et hold af studerende fra Aalto Universitetet i Finland, der har udviklet den flydende masse. Indtil videre er det kun agurker, der har haft fornøjelsen af blive dyppet i væsken, der lægger sig som en beskyttende film rundt om grøntsagen. Teamet håber dog, at dyppe-løsningen på sigt kan udvides til at beskytte andre former for frugt og grønt:

”Det her er et babystep, men forhåbentlig er det en begyndelse på noget, der kan kommercialiseres og vække interesse for denne form for emballage. Det kan også få folk til at sætte spørgsmålstegn ved vores daglige valg, ”siger Ena Naito, som er kandidatstuderende i moderne design.

Papirmasse er mest bæredygtigt

Kilden til CNC er ren cellulose. Cellulose er generelt lavet af bomuld eller kemisk papirmasse lavet af træ, fortæller de fire unger forskere bag projektet til Træ.dk:

“Fra et bæredygtigt synspunkt er kemisk papirmasse et bedre valg end bomuld. I vores “DipWrap”-projekt brugte vi CNC produceret af CelluForce. Ifølge deres hjemmeside er de cellulose-nanokrystaller, de fremstiller, lavet af uendeligt små cellulosekrystaller, der stammer fra træer.”

Projektet er en del af CHEMARTS – et samarbejde mellem School of Chemical Engineering og School of Arts, Design and Architecture, som har til formål at inspirere studerende og forskere til at skabe nye koncepter for bioøkonomi ved at kombinere design, forretningstænkning og naturmaterialevidenskab.

De unge forskere og deres projekt kan følges på Instagram: @dip.wrap.

Kilde: Aalto Universitet

Fotos: Louise Kallai et al.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×