Alle statens skove er nu certificeret

0

Af -

Alle statens skove er nu certificeret

Kilde: Pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

Alle danske statsskove er nu blevet certificeret. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse. Statsskovene har dermed fået papir på, at driften lever op til særlige standarder for skovdrift, og at der tages hensyn til naturen og miljøet. De 19 statsskovdistrikter landet over med et samlet skovareal på ca. 110.000 ha . er blevet certificeret efter de to mest udbredte ordninger, FSC og PEFC.

Oplysning til forbrugerne

Et af formålene med certificering er at gøre det nemmere for forbrugerne at gennemskue om træprodukter – som f.eks. gulvbrædder – nu også rent faktisk er produceret på en måde, hvor der tages særlige hensyn i skovdriften.

”Som forbrugere kan vi alle gøre en forskel – også når vi køber træprodukter. Og certificeringen giver os bedre muligheder for at vide, at det træ vi køber, er ordentligt produceret. Derfor vil jeg gerne understøtte brugen af certificeringsordninger i det danske skovbrug. Og derfor har jeg ladet statsskovene certificere. Når vi ønsker, at tropisk træ fra udviklingslandene skal være certificeret, må vi også selv gå foran”,siger miljøminister Connie Hedegaard (K).

Krav til skovens drift

Certificeringsordningerne stiller særlige krav til driften af skovene. F.eks. må der ikke fældes for meget træ i forhold til, hvor meget nyt der vokser op. Samtidig skal skovene drives på en måde, som sikrer et varieret dyre- og planteliv, og skovene skal også opfylde sociale funktioner f.eks. mht. befolkningens mulighed for oplevelser i naturen.

Uafhængig kontrol

I forbindelse med certificeringerne er statsskovene blevet gennemgået af et uafhængigt konsulentfirma, NEPCon, og driften er blevet godkendt uden større krav til ændringer. Certificeringerne falder sammen med, at statsskovene omlægges til naturnær skovdrift. Det indebærer, at man vil bruge flere løvtræer som bøg, eg og ask og give mere plads til dyr og planter, vandhuller, søer og skovenge. De naturnære skove bliver samtidig mere robuste over for storme og ændringer i klimaet.

Dansk bøgeskov

Statens skove er nu certificeret efter PEFC- og FSC-ordningerne.

”Det glæder mig, at statsskovene i hele landet lever op til kravene. Og jeg håber, at flere private skovejere vil blive inspireret til at følge efter. Jeg tror, at certificeringen af statsskovene kan medvirke til, at der opstår et større marked for certificeret træ, som det private skovbrug også kan få gavn af,” siger Connie Hedegaard (K).

For private skovejere findes der en række støtteordninger, der skal fremme bæredygtig skovdrift. Man kan f.eks. få støtte til at udarbejde såkaldte grønne driftsplaner eller til at beskytte og forbedre naturværdierne i skoven. Disse støtteordninger skal – bl.a. – gøre det lettere for private skovejere at leve op til certificeringskravene.

Mere information

På trae.dk kan du læse meget mere om baggrunden for certificering af skove og du kan også læse mere om de forskellige certificeringsordninger.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×