“Alle træprodukter er succesfulde i mine øjne”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…Sana Saleem, bæredygtighedschef for Nordic Wood Industries, der består af virksomhederne Palsgaard Spær, Nviro – CBI Papiruld, Lilleheden og Roust Træ.

1. Hvilken forskel håber du, Nordic Wood Industries kan gøre for træbyggeriet?

Jeg håber, at vi med vores kommende nye indsatsområder indenfor bæredygtighed kan inspirere andre og dermed være frontløber inden for bæredygtige løsninger i byggebranchen.

Vores koncern består indtil videre af fire fremtrædende virksomheder, som har hver deres ekspertise i træprodukter- og konstruktioner samt isoleringsløsninger.

Ved at arbejde på tværs af alle selskaber forventer vi at kunne inspirere andre i byggebranchen til at udvikle klimavenlige løsninger og derved få skabt en mere klimavenlig byggeindustri.

Ikke mindst, at vi dermed som en større koncern kan være med til at nedbringe CO2-udledningen markant og dermed bidrage til at løse klimakrisen.

2. Hvorfor er det vigtigt at bruge træ?

Træ er et enestående materiale med mange gode egenskaber. En af de væsentligste egenskaber er, at træ oplagrer CO2 og derfor kan erstatte andre energitunge byggematerialer. Ved at vælge træ tager man et aktivt valg i at nedbringe CO2 udledningen.

Der kan nævnes andre gode egenskaber, såsom at træ er et stærkt materiale i forhold til vægten og derfor kan bruges til al slags byggeri – fra småhuse til etagebyggeri.

Træ giver desuden en god akustik og bidrager dermed til et godt indeklima.  Og ja, så oplever vi i stigende grad, at bygherrer og arkitekterne har fået øjnene op for, hvorledes træ er med til at skabe flotte og seværdige byggerier.

3. Hvordan har synet på træ ændret sig over de senere år – set med dine øjne?

I takt med stigende fokus på klimaet har flere fået øjnene op for træ og andre byggematerialer, som er mindre klimabelastende.

Man er begyndt at tænke i nye retninger indenfor byggebranchen, selvom det kan betyde en ændring i den traditionelle byggeproces.

Det er en utrolig spændende udvikling at følge, og med stigende krav fra både den danske regering og EU vil der helt klart være stigende fokus på træ og andre alternative byggematerialer end traditionelle. Og det er naturligvis en udvikling som er vigtig for klimaet.

Men vi er også utrolig begejstrede for at branchen har fået øjnene op for det skønne, der findes i at anvende træ til at skabe flot arkitektur.

4. Hvad er i dine øjne det mest succesfulde træprodukt?

Alle træprodukter er succesfulde i mine øjne. De er alle med til at skåne klimaet i hver deres omfang.

5. Hvad er det mest spændende, der sker på træfronten lige nu, set med dine øjne?

Det mest spændende er, at man er begyndt at bruge træ i langt højere grad og får det afprøvet det i flere forskellige slags byggeri i Danmark.

Man er i højere grad begyndt at drage erfaringer, viden og konklusioner fra andre lande, fx USA, Sverige og Norge, som bruger træ i byggeriet i langt større omfang end herhjemme.

Man er i Danmark begyndt at dokumentere nationale projekter, hvor træ er blevet implementeret som et byggemateriale, og udvikle standarder samt præaccepterede løsninger.

Al dette viser, at man i større grad forsøger at gøre det nemmere for bygherre at vælge træ som byggemateriale, så de føler sig trygge ved valget.

6. Hvilke misforståelser om træ støder du oftest på?

Jeg oplever tit, at bygherrer holder sig lidt tilbage med at bruge træ, fordi det er et organisk materiale, og de ikke er vant til at bygge i træ.

Der dukker tit spørgsmål og misforståelser omkring produktet, fordi man simpelthen ikke ved nok om at bruge træ i et byggeprojekt.

Det er vigtigt at følge de nationale standarder og Bygningsreglementet, som netop sikrer, at man bygger korrekt.

Flere har en forestilling om, at det er sværere at bygge i træ end beton byggeri, men det kræver blot, at man springer ud i det, og får det afprøvet.

Flere kunder oplever efterfølgende, at det er nemt at bygge i træ og ikke mindst lettere at indgå i bæredygtige byggeprojekter som DGNB.

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×