Almindelig rødgran er det mest miljøvenlige juletræ
Almindelig rødgran er det mest miljøvenlige juletræ
Det er Svenska Naturskyddsföreningen (den svenske naturfredningsforening) og Råd & Rön (Svensk forbrugerblad der udgives af Konsumentverket) der har lavet en miljøanalyse af tre typer juletræer.
Undersøgelsen er udført på en rødgran fra en kultur eller skov i Svealand, en intensivt dyrket ædelgran fra Skåne eller Danmark (Sverige importerer ca. 50.000 danske juletræer om året) og en plastgran i PVC fra Østasien. Bedst er rødgranen, dårligst er plastikgranen.
Livscyklusanalyse
Granerne er undersøgt i et livscyklusperspektiv. Seks forskellige miljøaspekter bliver bedømt og sammenvejet
- Udslip af fossilt baseret CO2
- energiforbrug
- udslip af gødning og forsurende stoffer til luft og vand
- udslip af miljøgifte
- produktion og håndtering af affald
- påvirkning af den biologiske mangfoldighed
To af udgangspunkterne for sammenligningen har også været at forbrugeren bor i Stockholmsområdet og forbruger juletræer over ti år.
– Selvom man bruger sit plastikjuletræ i ti år, så er det set fra et miljøsynspunkt betydelig bedre at købe en rigtig gran hver år. Og så har vi brugt svenske data for PVC produktionen. Miljøbelastningen fra plastgranen der produceres i Asien er større end hvad vores undersøgelse viser, siger Mikael Karlsson, formand for Svenska Naturskyddsföreningen
Resultatet
Rødgranen er mindst miljøbelastende på alle 6 parametre. Ædelgranen er noget ringere set fra et miljøsynspunkt eftersom den kræver kemisk bekæmpelsesmidler og kunstgødning for at vokse godt og derudover transporteres den længere set med svenske øjne.
Den intensive dyrkning af ædelgran påvirker også den biologiske mangfoldighed negativt, på det aspekt er ædelgranen dårligst af de tre.
Når det gælder energiforbrug så giver de to rigtige graner et energioverskud, forudsat at de brændes så energien generhverves efter brug. Plastgranen bruger derimod energi i sin livscyklus. I 5 af de seks aspekter er plastgranen dårligst til trods for at den bruges i 10 år.
Fakta om produktion af juletræer i Danmark
Der produceres over 10 millioner juletræer og mere end 50.000 tons pyntegrønt i år.
Omkring 1,5 millioner juletræer og 20.000 tons pyntegrønt ender i danske hjem, mens resten eksporteres til lande som Tyskland og Frankrig. På landsplan produceres – i både private og statsejede skove – omkring 15.000 økologiske juletræer.
Det giver til sammen danske skovejere en årlig indtjening på mere end 1 milliard kroner. (Kilde: Skov og Natur nr. 15, 11. december)