Amerikanerne kloner en 4.767 år gammel fyr

0

University of California vil ved hjælp af kloning forsøge at skabe et nyt levende eksemplar af den 4.767 år gammel børstekoglefyr "Old Man".

Af

Klon af 4.767 årig fyr

Man kan vist roligt sige der er tale om en gammel dreng, som nu skal klones. En børstekoglefyr, Pinus longeava, på intet mindre end 4.767 år klones på University of California. “Old man” som fyr(r)en kaldes står i de øde og forblæste bjerge White Mountains i Califonien.

 

Fyr fra White mountains

Børstekoglefyrren er et sparsommeligt træ, og det egner sig derfor til hårde områder som White Mountains. Foto: Dcrjsr

 

Det er organisationen Champion Tree Projekt International, der skal indsamle skud, kogle og nåle for at forsøge at klone den gamle mand. Siden 1996 har organisationen klonet 70 træarter ud fra formålet at beskytte, sprede og plante levende arv af USA’s ”champion trees”. Champion tree – Mestertræer – er defineret som det største træ inden for en art bestemt udfra stammen størrelse, omkreds, højde og kronestørrelse.

Hemmeligheden bag børstekoglefyrens gode overlevelsesevne er bl.a. at den er sparsommelig. Den har kun et meget tyndt lag kambium (levende bark), den beholder nålene på op til 10 gange længere end andre fyrrearter og den gror meget, meget langsomt: op til 40 årringe på 1 cm.

Læs om flere trærekorder på www.skoven-i-skolen.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.