Arkitekt vil sætte træ i banken

0

Med en størrelse på intet mindre end en kubikkilometer drømmer svensk arkitekt om at skabe verdens største træbyggeri, der skal være bank for både CO2 og for materiale til fremtidens byggerier. Træ.dk har taget en snak med manden bag visionen.

Af

900 millioner i banken. Ikke dollars, guldbarrer eller diamanter, men træstammer fra de svenske skove.

Sådan ser Anders Berensson Architects’ drøm for fremtiden ud. Bag den på alle måder højtravende, én kubikkilometer store “Bank of Norrland” gemmer sig tanker om CO2-reduktion, klimaforandringer og en anden udnyttelse af Sveriges skovressource.

Projektet er udviklet til udstillingen ”Arkitektur i overgang” på Bildmuseet i Umeå, som præsenterer igangværende, realiserede og utopiske byggeprojekter, der på legende og måske lidt provokerende vis undersøger potentielle veje mod dekarbonisering i byggeriet. Selvom Bank of Norrland nok mest hører hjemme i den utopiske afdeling, er de gode ideer om at bruge træbygninger som CO2-lager bestemt værd at dvæle ved.

 

Den kubikkilometer store træbygning vil passe perfekt ind i Norrlands smukke landskab, mener Anders Berensson.

Klimaforandringer ændrer vejret

Klimaforandringer vil med stor sandsynlighed betyde flere storme, som vil vælte Sveriges træer. Det så man fx i 2005 under stormen Gudrun, der blæste 75 millioner kubikmeter træ – eller det, der svarer til et helt års fældning – omkuld. Anders Berensson vil gerne gøre sit for, at man i en lignende situation i fremtiden kan bruge de væltede, svenske træer bedst muligt i stedet for at brænde dem af eller være nødsaget til at lade dem ligge og rådne, fordi man ikke har noget sted at opbevare de enorme mængder.

Samtidig skal Anders Berenssons ”Bank of Norrland” sikre, at der altid er træ til rådighed, uafhængigt af forbrug og vejrfænomener som højere temperaturer eller flere skovbrande, som vil have betydning for den svenske træproduktion.

Verdens største menneskeskabte CO2-lager

Hvis træ bliver opbevaret rigtigt, kan det potentielt holde på den CO2, som det har optaget ved fotosyntese, i flere hundrede år. Det betyder, at Bank of Norrland i teorien ikke bare kan blive verdens største trækonstruktion, men også verdens største menneskeskabte CO2-lager.

Men hvor meget CO2 vil der være i banken, sådan helt nøjagtigt?

”Det er svært at sige, præcis hvor meget CO2 bygningen ville forhindre blev udledt til atmosfæren. Udregningerne foretages forskelligt, afhængig af hvem du spørger, og hvordan det beregnes”, fortæller Anders Berensson til Træ.dk og fortsætter:

”Lad os antage, at en kubikmeter træ lagrer 0,9 tons CO2. Ved fuld kapacitet vil Bank of Norrland indeholde 330 millioner kubikmeter træ, så omkring 300 millioner tons CO2, der venter på at blive lagret i andre produkter. Men den ægte klimagevinst ville komme fra at fælde mindre træ og bruge det i langtidsholdbare byggerier og genstande.”

Række efter række med træ.

Selvom Bank of Norrland næppe er realiserbar, håber Anders Berensson dog på, at lignende løsninger en dag kan blive til virkelighed:

”Jeg tror, at en form for statsejet eller kommerciel bank vil være nødvendig for at opbevare uforudsete store mængder stormtræ i fremtiden. Men chancen for at det bliver i én kilometers højde, tror jeg er mindre sandsynligt – selvom det ville være en majestætisk bygning. Man kan altid håbe!” siger han til Træ.dk.

Kilde og illustrationer: Anders Berensson Architects

 

Tags: ,

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.