Asketræet truet af udryddelse
Svampesygdommen asketoptørre truer med helt at udrydde asketræet i danske skove og haver. Få modstandsdygtige træer kan være eneste redning.
Udrydningstruet
Svampesygdommen asketoptørre har de senere år bredt sig over hele landet og truer nu med helt at udrydde asketræet.
Det fremgår af et notat som Naturstyrelsen har udsendt til alle styrelsens skovarealer.
”Tidligere var asken bare syg, men nu har vi opgraderet trusselbilledet, fordi aksen reelt er i fare for at uddø. Vi risikerer simpelthen, at den forsvinder fra naturen. Hvis det sker, vil det være et stort tab for den biologiske mangfoldighed, og det vil gøre det sværere for os skovdyrkere, fordi asken trives steder i skoven, hvor ingen andre træer kan vokse lige så godt”, siger skovrider Ole Livbjerg Klitgaard, Naturstyrelsen.
Skån de raske træer
Naturstyrelsen vurderer situationen så alvorlig at man har besluttet helt at stoppe at fælde raske asketræer. Fremover vil man kun fælde træer der allerede er ramt af sygdommen.
Det sker fordi der er nogle få individer der tilsyneladende har modstandskraft overfor sygdommen. Derfor skal raske træer fredes, så de modstandsdygtige individer kan findes og bruges som frøkilde til en ny og stærk askeskov.
Naturstyrelsen vurderer at ca. to procent af træerne er modstandsdygtige overfor asketoptørre.
Hurtig smittespredning
Syge asketræer blev første gang observeret i Danmark i 2002. Allerede tre år senere havde sygdommen spredt sig til hele landet og i 2009 blev det anslået at 50 % af landets træer var skadet af sygdommen. Siden er problemet fortsat med at vokse.
Hele askens udbredelsesområde
Det er ikke kun i Danmark at vi har problemer med asketoptørre. Siden sygdommen første gang blev observeret i Østeuropa i 1990’erne, er det nu hele asken udbredelsesområde, med undtagelse af Storbrinannien, som er ramt.
Læs mere om asketoptørre i Asketræer ramt af dødelig sygdom