Banebrydende boligbyggeri i træ slår højderekord

1

Det danske arkitektfirma Schmidt Hammer Lassen Architects har vundet en international konkurrence om at bygge et 100 meter højt træhus, som kommer til at overgå det hidtil højeste boligbyggeri i træ med knap 15 meter.

Af -

Om fire år vil verdens højeste boligbyggeri med bærende konstruktion af træ komme til at stå i den schweiziske by Winterthur, som ligger nær Zürich.

Træ.dk’s træambassadør Schmidt Hammer Lassen Architects har designet den 100 meter høje træbygning, der kommer til at overgå den tidligere rekordhøjde i træboligbyggeri, som Mjøstårnet i Norge har, med 15 meter.

Træbyggeriet skal bære navnet Rocket&Tigerli og kommer til at bestå af fire bygninger, som skal skabe et attraktivt og aktivt kvarter, der indbyder til socialt samvær i de åbne arealer både ude og inde. Med almindelige boliger, studieboliger, en restaurant, butikslokaler, sky-bar, spa og hotel er bygningerne designet til at holde liv i kvarteret hele dagen.

Podcast: En verden af træ, afsnit 1: “Verdens højeste træbygning”

Åbne udearealer, der indbyder til socialt liv. Illustration: Schmidt Hammer Lassen Architects

Bygget ind i historiens vingesus

Rocket&Tigerli er opkaldt efter de toglokomotiver, der blev bygget, da Winterthur var en industriby og kendt for sin lokomotivproduktion. I dag er byen en moderne uddannelses- og kulturby, men området Lokstadt, hvor træbygningen kommer til at stå, bliver stadig bevaret med respekt for industrihistorien, og derfor bærer bydelen præg af at være en postindustrielt område.

Den nye træbygning vil blende naturligt ind i omgivelserne af det tidligere industriområde. Klædt i mørkerøde og gule terrakottategl kombineret med detaljer i støvet grøn vil bygningen spejle sig i de omgivende røde tage og gule mursten på de historiske huse. Træbygningen vil få en stor betydning for områdets æstetik, skriver arkitekterne i en pressemeddelelse:

”Det er et omfattende byggeri, der vil få signifikant betydning for nærområdet både socialt og æstetisk. Derfor går vi også til opgaven med stor ydmyghed og er stolte over at arbejde med dette banebrydende projekt i et land som Schweiz, der har en lang historie med at bygge i træ.”

Teknisk trækonstruktion træder i stedet for beton

Rocket&Tigerli får et innovativt konstruktionssystem af træ, der skal testes som afløser for beton. Den schweiziske byggevirksomhed Implenia og det tekniske universitet i Zürich, ETH, har udviklet det nye system, hvor alle bærende konstruktionsdele samt den stabiliserende kerne bliver bygget i træ. Det betyder, at tårnet får en lavere vægt, og at hele byggeprocessen opnår en lavere CO2-belastning.

”Træ er et materiale, vi altid har været proaktive i brugen af, ikke kun på grund af de æstetiske kvaliteter, men også grundet de tekniske konstruktionsmuligheder, det åbner op for. Med den nye produktionsmetode, som præsenteres i projektet her, bæres kærligheden for træbyggeriet videre i det moderne byggeri. Og så er det jo herligt, at det er bygherre der, i dette tilfælde, presser på for at bygge med træ,” skriver arkitekterne i pressemeddelelsen.

Rocket&Tigerli skal efter planen stå færdig i 2026.

 

Kilde og illustrationer: Schmidt Hammer Lassen Architects

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Morten Bjørner siger:

    De samme arkitekter fra Århus blev berømte i København omkring 1999, hvor de vandt træprisen for byggeriet af Den Sorte Diamant. Den samlede træbranche var med til prisoverrækkelsen og den følgende festivitas tror jeg, jeg var også med.

    Morten

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×