Bark skal bekæmpe parasitter

0

Norske forskere er i gang med at undersøge, om bark kan hjælpe dyr med at slippe af med parasitter i indvoldene.

Af -

Bark fra rødgran og skovfyr er lige nu under luppen hos et forskerhold i Norge. Man mener nemlig, at bark kan hjælpe med til at udrydde parasitter hos får og kvæg – parasitter som forårsager alvorlige sygdomme hos dyrene og alvorlige økonomiske tab for landmændene.

Der er et presserende behov for at finde nye midler til at bekæmpe parasitterne, for de bliver i stigende grad resistente over de midler, der bruges i dag.

Det store forskningsprojekt hedder BarkCure og finansieres af Norges Forskningsråd. Projektet startede i 2017 og løber frem til 2020.

Bark kan stige i værdi

Bark er et biprodukt fra træindustrien og bruges i øjeblikket som brændstof og affald. Hvis barken kan bruges til dyrmedicin i stedet for, vil værdien stige betydeligt.

Det er bark fra rødgran og skovfyr i den norske savværksindustri, der bliver undersøgt i projektet, og som det første vil det norske træteknologinstitut finde ud af, hvilken slags bark der er bedst egnet til at bekæmpe parasitterne. Herefter vil forskerne trække tannin (garvesyre) ud af barken, og efter en række forskellige prøver i laboratoriet udfører forskerne til sidst et forsøg på levende skotske får.

Skal være nemt for dyrene

Veterinær Berit Marie Blomstrand fra Det Norske Center for Økologisk Landbrug (NORSØK) udvikler og tester metoder til at se effekten på parasitterne og til at afgøre, hvordan dyreforsøgene skal foregå.

“Det er afgørende, at vi ved, præcis hvilke stoffer der har effekt på parasitterne, inden vi tester det på dyr. Lægemidlet skal arbejde mod parasitter, og det skal være nemt for dyrene at indtage. Selvfølgelig har vi altid i tankerne, at forskning skal overføres til praktisk dyrehold,” fortæller Blomstrand.

Og det er tilsyneladende ikke kun kvæg, der har godt af at spise bark – det skulle også være ganske sundt for mennesker: Spis dig sund med brød af bark

 

Kilde: forskning.no

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×