Barkbiller skal bekæmpes med…lugte

0

De generende barkbiller, som skovejere verden over kæmper en tiltagende ulige kamp med, kan måske besejres ved hjælp af særlige lugte, viser ny svensk forskning.

Af -

Granbarkbiller snuser sig frem til de bedste træer og de lækreste partnere at reproducere sig med ved hjælp af lugtreceptorer (proteiner) i deres antenner. Forskerne har længe kendt til forbindelsen, men indtil nu har det været uklart, hvilke duftreceptorer der binder hvilke feromonstoffer.

Imidlertid har et internationalt forskerhold med base i Sverige nu identificeret 73 forskellige lugtreceptorer i billernes antenner, og den viden kan være et stort skridt på vejen mod mere effektive og mindre miljøskadelige pesticider og fælder for de forhadte biller, der ødelægger skovene.

Kommunikerer med dufte

Forskerne har karakteriseret lugtresponsen i to af receptorerne – den ene reagerer på feromonet ipsenol, den anden på ipsdienol.

”Et stort antal forskellige barkbillearter bruger disse feromonsubstanser, når de kommunikerer med dufte, og at vi har formået at karakterisere dem, er et gennembrud inden for forskning”, siger Martin N. Andersson, der ledede forskergruppen bestående af forskere i Lund, Tyskland og Tjekkiet, til forskning.se og fortsætter:

”Vores resultater viser, at feromonreceptorerne fra forskellige billearter er evolutionært uafhængige, i det mindste i de få undersøgte arter. Vi viser også, at lugtresponsen i disse receptorer er meget specifik. Vi er de første i verden, der er i stand til at vise, nøjagtigt hvor i receptorer feromoner sandsynligvis vil binde.”

Må vente et par år

Resultaterne gør det muligt på lang sigt at udvikle en bedre og mere skånsom bekæmpelse af granbarkbiller.

Én tilgang er at forsøge at finde andre dufte, der binder endnu bedre end ipsenol og ipsdienol til de to karakteriserede receptorer. Hvis sådanne dufte kan findes, kan de forhåbentlig bruges til at forstyrre feromonkommunikationen hos ​​granbarkbillerne – enten ved at aktivere receptoren stærkere end det naturlige feromon, eller ved at blokere receptoren.

En anden måde kan være at bruge de to karakteriserede lugtreceptorer i en slags biosensor, som gør det muligt hurtigt at finde billerne og dermed være i stand til at fjerne angrebne træer fra skoven, inden billerne spreder sig.

Ifølge Martin N. Andersson ligger den praktiske anvendelse af resultaterne dog et par år forude:

”Screening for bedre stoffer eller stoffer, der blokerer receptorer, kan begynde i løbet af 2021. Hvis vi finder et sådant stof, skal resultaterne bekræftes i laboratoriet og derefter evalueres i marken. Praktisk brug er sandsynligvis mindst to eller tre år forude. Anvendelse i biosensorer til overvågning og påvisning af angreb er sandsynligvis endnu længere fremme. Men vores opdagelse er under alle omstændigheder en nødvendig start mod disse mål,” siger han.

Kilde: Forskning.se

Videnskabelig artikel: Putative ligand binding sites of two functionally characterized bark beetle odorant receptors. BMC Biology

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×