Bedre takter for verdens skove

0

Arealet med certificeret bæredygtigt drevne skove stiger og skovenes densitet øges efter årtier med nedgang. Dog består bekymringen for den vedvarende afskovning.

Af -

Flere bæredygtigt drevne skove

Den seneste rapport fra International Tropical Timber Organization (ITTO), Status of Tropical Forest Management 2011, viser flere gode takter for verdens tropiske skove. Blandt andet er arealet med skove der dyrkes certificeret bæredygtigt øget med 50 % siden 2005, men stigningen sker vel at mærke fra et lavt niveau.

 

Status of tropical forest management 2011.png

Rapporten “Status of Tropical Forest Management 2011” beretter bl.a. at arealet med skove der dyrkes bæredygtigt er øget med 50 % siden 2005.

 

Ifølge rapporten har de fleste forbedringer fundet sted i Afrika.

Fortsat bekymring for afskovning

Rapporten udtrykker imidlertid fortsat bekymring for afskovningen og for det certificerede skovareal, idet årsagerne til stigningen, nemlig efterspørgsel på certificeret tømmer og klima-aktiviteter, kun har marginal betydning på lang sigt. Den stigende prisudvikling på fødevarer og brændstof, kan forårsage skovødelæggelser, der opvejer og overgår de ellers positive tendenser.

Mere end 90 procent af det globale tropiske skovareal fortsat forvaltes dårligt eller slet ikke, ifølge opgørelsen fra ITTO.

Skovenes densitet øges

Samtidig viser et andet nyligt offentliggjort studie, at skovene bliver tættere i 45 af de 68 lande, der besidder 72 % af verdens skove. Skovenes densitet øges ved at der er kommet flere og større træer.

Det fremgår af rapporten ”A National and International Analysis of Changing Forest Density” som er udført af finske og amerikanske forskere.

Forskerne mener at de nyopdagede forhold kan være afgørende for bestræbelserne på at nedbringe atmosfærens indhold af CO2.

Tættere skove opvejer tab fra afskovning

I den observerede periode (1990-2010) er skovenes densitet, i f.eks. Finland og Malaysia, øget så hurtigt, at der nu er et positivt optag af kulstof, på trods af et fortsat formindsket skovareal. Andre steder, f.eks. i den brasilianske regnskov og i dele af Afrika, har fortætningen delvist opvejet det kulstoftab der forårsages af afskovning.

Forskerne mener at der nu er nået et vendepunkt, hvor lande nu kan føre en aktiv politik for at øge deres skoves tæthed og kulstofkapacitet dramatisk.

Densiteten vigtigere end arealet

Forskerne mener fortsat at det er vigtigt at være bekymret for skovarealets udvikling. Men hvis man ønsker at kende skovenes kulstofbalance er det ikke nok kun at observere ændringerne i arealet. I et klimaperspektiv er det ifølge forskerne vigtigere at observere ændringerne i skovenes densitet.

Forskerne mener at der er flere årsager til den øgede densitet. I højere eller mindre grad har nedenstående faktorer en betydning for udviklingen:

  • Indførelse af moderne og intensiv skovdrift, samt storskala plantagedrift (primært i den rige del af verden).
  • Forbedret skovforvaltning f.eks. for at hindre ørkendannelse og for jord- og vandbeskyttelse.
  • Initiativer til beskyttelse af vilde dyr.
  • Udbredelse af skovcertificering og andre initiativer til skovbeskyttelse.
  • Formindsket brug af træ til brændsel som følge af økonomisk vækst (primært den fattige del af verden).
  • Øget atmosfærisk indhold af kuldioxid (CO2) og kvælstof (N) som virker som gødning for træerne.

Læs mere om de mulige årsager til øget skovvækst i artiklen Skoven har vokseværk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×