Bier elsker egetræer
Det er ikke kun blomster, der kan tænde op under de små, summende insekter, viser et nyt forskningsprojekt. Også træer – og i særdeleshed egetræer – er i høj kurs hos bierne.
Blomster og bier – det er et fasttømret par. Men noget tyder på, at træer også kan være en kilde til – om ikke ligefrem kærlighed, så i hvert fald overlevelse – for vilde bier.
Et nyt svensk forskningsprojekt har undersøgt de naturtyper og blomster i landskabet, som hjælper den røde murerbi med reproduktion. Et ændret landskab med færre blomster gør det sværere for bierne at finde sukkerrig nektar og proteinrig pollen, men forskerteamet har dokumenteret, at flere træer øger biernes reproduktion.
”Vi så, at en øget mængde træer kommer bierne til gode. Det kan til dels forklares med, at de hovedsageligt opsamlede pollen fra eg – især tidligt på sæsonen – men også fordi miljøer med træer kan bidrage med levesteder til bier”, siger Johanna Yourstone, ph.d. ved Institut for Biologi ved Lunds Universitet og en af hovedforfatterne til undersøgelsen offentliggjort i Biological Conservation til forskning.se.
Hellere eg end spidsløn
Undersøgelsen viser også, at bierne foretrækker pollen fra eg frem for den næststørste pollenkilde i det tidlige forår – spidsløn. Jo flere egetræer, der var, jo mere egepollen blev opsamlet af bierne, mens pollen fra spidsløn hovedsageligt blev opsamlet, når der var mangel på eg i nærheden.
”Vi ved ikke rigtigt, hvorfor de er så vilde med egetræspollen. Ifølge tidligere forskning virker det ikke mere nyttigt end meget andet pollen, og en laboratorieundersøgelse viser, at larverne vokser lige så godt på pollen fra spidsløn som på egetræspollen”, siger Johanna Yourstone og tilføjer, at man meget gerne må kontakte hende, hvis man har en god teori om, hvorfor det netop er eg, bierne har kastet deres kærlighed på.
Forskerne fokuserer på en enkelt biart, den røde murerbi, men de nævner i rapporten en anden undersøgelse tilbage fra 1945, hvori det fremgår, at en række enlige – eller solitære – biarter indsamler pollen fra hovedsagelig eg.
Vigtigt med variation
”Det kan tænkes, at flere biarter har gavn af træer generelt, og ikke kun af for eksempel pil, som er en velkendt blomsterressource i det tidlige forår. Det faktum, at eg ikke producerer nektar og betragtes som vindbestøvet, gør det sandsynligvis overset som en biressource, og generelt mangler der ordentlige oplysninger om, hvad de fleste vilde bier foretrækker at spise”, siger Johanna Yourstone.
Uanset hvad biernes appetit efter eg skyldes, så understreger Yourstone, at det er vigtigt med en variation af ressourcer til bierne. Der er derfor al mulig grund til at plante mange forskellige slags blomster, buske og træer i både private haver og på offentlige steder – også for biernes skyld.
Kilde: forskning.se
Læs mere:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.
3 kommentarer
Undskyld, at jeg først bemærker det nu. Men svensk “lönn” svarer normalt til dansk spidsløn. Ahorn kan på svensk bl.a. kaldes “tysklönn”. og, nu vi er ved det, navr “fältlönn” eller “naverlönn”.
Så når man i den svenske omtale af den interessante rapport skriver “lönn”, er det spidsløn der menes.
Uanset det så er de tre lønnearter nok alle gode for bierne, selvom de vistnok ikke blomstrer samtidigt, og selvom eg så er endnu bedre.Veddet har vist også nogenlunde de samme egenskaber hos de tre selvom ahornen bliver størst og nok vokser hurtigst.
Fin “genudsendelse”. Men det er stadig forkert, når I (kun) oversætter svensk “lönn” til ahorn. I Sverige hentyder de til spidsløn (Acer platanoides). Jeg gætter på at undersøgelsen, oversat til danske forhold ikke blot sprogligt, ville inkludere både spidsløn, navr (Acer campestre) og ahorn (Acer pseudoplatanus).
Det er selvfølgelig klart, at det udelukkende er den sidste der betyder noget som produktionstræ i DK, men navr jo flere steder i de sydlige egne er vildtvoksende og/eller indgår i skovbryn..
(PS: Undertegnede er “selvlært dendrolog” og cand.phil. i nordisk sprog og – litteratur, derunder oversætter fra svensk – også indenfor jordbrug).
Hej Jakob
Tak for dine kommentarer, det er dejligt at der sidder folk med så skarpe øjne derude.
Vi har nu rettet artiklen så det ikke er til at tage fejl af.
Fortsat rigtig god dag
//Træ.dk