Bille fælder de olympiske skove i Canada

0

Skovene omkring det olympiske vintersportssted i det vestlige Canada er hårdt angrebet af grådige barkbiller. Et område svarende til 29 gange Danmarks samlede skovareal er dræbt.

Af -

Barkbille hærger Canada

 

Mountain Pine Beetle (Dendroctonus ponderosae)

Mountain Pine Beetle (Dendroctonus ponderosae)

 

I skovene omkring stedet hvor de næste olympiske vinter-lege skal finde sted, nemlig i Vancouver i British Columbia i det vestlige Canada, har en barkbille (Dendroctonus ponderosae) igennem de seneste 10 år dræbt et gigantisk skovområde på 14.5 millioner hektar.

Det svarer til Danmarks samlede skovareal 29 gange.

Fyrreskove næsten udryddet

Contorta-fyr, som på dansk også kaldes Klit-fyr, er hjemmehørende i det vestlige Nordamerika og er et meget almindeligt nåletræ i det vestlige Canada. Siden billeangrebet begyndte i 1999 har billen, Mountain Pine Beetle som den kaldes på engelsk, dræbt næsten alle de gamle Contorta-fyrreskove.

Og angrebet breder sig mod øst.

Den frygtede skadevolder har nemlig fundet vej over de høje bjerge i The Rocky Mountains og ind i nabostaten Alberta.

Man frygter at barkbillen vil fortsætte med at sprede sig over hele kontinentet. Derfor har man igangsat store bekæmpelsesoperationer i Alberta for at mindske angrebet.

Fx forsøger man at fjerne angrebne træer enkeltvist eller i store grupper for at forhindre spredning. Samtidig forsøger man at fælde udsatte træer imens de stadig har værdi som tømmer. Spredningen går dog så hurtigt at skovarbejderne ikke kan følge med.

Indsatsen for at hindre spredning til Alberta har i hvert fald mislykkedes.

 

Billeangrebet går hårdt ud over skovbrugsindustrien. Samtidig forårsager angrebet et stort CO2-udslip når træerne rådner eller beænder. Foto Robert Hodgkinson, BC Ministry of Forests

Billeangrebet går hårdt ud over skovbrugsindustrien. Samtidig forårsager angrebet et stort CO2-udslip når træerne rådner eller brænder. Foto: Robert Hodgkinson, BC Ministry of Forests

 

Milde vintre og effektiv brandbekæmpelse

Bekæmpelsen af skovbrande i Canada har siden 1920’erne været meget effektiv. Måske for effektiv, for fraværet af naturlige skovbrande har skabt store områder kun bestående af gamle fyrretræer, som nu angribes af barkbillerne. Billen breder sig nemlig helst i de gamle træer.

Billen har også nydt godt af de seneste års varme somre og milde vintre. For at standse billens hærgen håber Canadierne nu på ekstrem vinterkulde. Vinterdage med vedvarende temperaturer under minus 40 grader er nemlig nødvendig for at skade de overvintrende larver der sidder beskyttet under fyrretræernes bark.

Skovbrugsindustrien hårdt ramt

Billeangrebet er gået hårdt ud over den lokale skovbrugsindustri: Masser af savværker og papirfabrikker har været tvunget til at lukke ned.

Stort CO2-udslip

Barkbilleangrebet er også årsag til et stort CO2-udslip. Når træerne i de store døde skovområder rådner eller brænder frigives store mængder CO2 til atmosfæren.

 Kilde:

Sveriges radio

 

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×