Biosfæren vinder Tømrerprisen 2017
DTU kan ikke blot bryste sig af en flot, ny bygning i Lyngby - den har nu også vundet Tømrerprisen 2017.
Onsdag d. 7. juni blev Tømrerprisen 2017 uddelt. Prisen gik til Danmarks Tekniske Universitet og tegnestuerne Christensen & Co. Arkitekter og Rørbæk og Møller Arkitekter for deres utraditionelle og kreative arbejde med atriummet i DTU’s bygning 202, Biosfæren.
Biosfæren er et 13 meter højt atrium på 27.000 m2 beklædt med 18.400 trælameller til i alt næsten 50.000 løbende meter. Atriummet er hjertet i DTU’s nye Life Science- og Bioengineering-kompleks, og danner ramme om både sociale aktiviteter og faglige udvekslinger mellem studerende, forskere, samarbejdspartnere og gæster.
“Vi er stolte over sammen med DTU at modtage Tømrerprisen 2017 for det stoflige atrium, der netop er skabt med netværksdannelse som omdrejningspunkt”, siger arkitekterne.
Lokale og globale materialer
Det er ikke en tilfældighed, at der er brugt eg i byggeriet. På byggegrunden stod der tidligere en lille skov af egetræer, og da man fældede træerne opstod idéen om at bruge egetræ til Biosfæren. Lamellerne er amerikansk hvideg på overfladen med en ribbekerne af tæt birkekrydsfiner af hensyn til stabiliteten.
Med tusindvis af lamelribber har man opnået en sanselighed og stoflighed. Det gør, ifølge dommerkomiteen, at det “ganske enkelt er et rart rum at være i, både lydmæssigt og visuelt”.
De fældede egetræer var for unge til at blive anvendt som lameller. I stedet kommer de til udtryk i byggeriet på den store trappe som trin/siddepladser.
Om Tømrerprisen
Formålet med Tømrerprisen, som uddeles af Københavns Tømrerlaug, er at belønne personer, firmaer, organisationer eller bygherrer, som har udført eller har deltaget i et byggeri, hvor trækonstruktioner indgår som en markant bygningsdel, eller hvor tømrerfaget på anden vis har spillet en afgørende rolle.
Tømrerprisen kan også gives ved nytænkning og dristig arkitektur, hvor træ er hovedbygningsdelen. Det er et krav, at både håndværk og materialer er af høj kvalitet. Tømrerprisen er på 150.000 kroner. Den kan uddeles hvert år og evt. opdeles. Hvis priskomitéen ikke vurderer, at der er en egnet modtager, kan komitéen undlade at uddele prisen.
Tømrerprisen er indstiftet og finansieret af Kirsten og Freddy Johansens Fond.
Priskomitéen
- Jan Søndergaard, Arkitekt, professor på Arkitektskolen i København
- Rolf Anderson, formand for Bygherreforeningen i Danmark
- Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri
- Søren Larsen, Københavns Tømrerlaug
- Flemming Kjærgaard, oldermand i Københavns Tømrerlaug
Tidligere prismodtagere
- 2009: The Scandinavian Golf Club i Farum.
- 2011: Pier i Svanemøllebugten i København.
- 2012: Kræftpatienternes Hus Hejmdal i Århus.
- 2014: Hotelfløjen på Forsikringsakademiets kursus- og konferencecenter Rungstedgaard i Nordsjælland, arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg og entreprenørfirmaet HP BYG.
- 2015: Forskning i krydslamineret træ, CLT (professor Poul Henning Kirkegaard, Aarhus Universitet). Planlagt højhus i CLT (arkitektfirmaet C. F. Møller). Dome of Visions (NCC).
- 2016: Frilandsmuseet i Lyngby for genopførelsen af bindingsværkshuset Stenstruphuset i 2015.
MODTAG GRATIS NYT OM TRÆ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk