Biosfæren vinder Tømrerprisen 2017

0

DTU kan ikke blot bryste sig af en flot, ny bygning i Lyngby - den har nu også vundet Tømrerprisen 2017.

Af

Onsdag d. 7. juni blev Tømrerprisen 2017 uddelt. Prisen gik til Danmarks Tekniske Universitet og tegnestuerne Christensen & Co. Arkitekter og Rørbæk og Møller Arkitekter for deres utraditionelle og kreative arbejde med atriummet i DTU’s bygning 202, Biosfæren.

Biosfæren er et 13 meter højt atrium på 27.000 m2 beklædt med 18.400 trælameller til i alt næsten 50.000 løbende meter. Atriummet er hjertet i DTU’s nye Life Science- og Bioengineering-kompleks, og danner ramme om både sociale aktiviteter og faglige udvekslinger mellem studerende, forskere, samarbejdspartnere og gæster.

“Vi er stolte over sammen med DTU at modtage Tømrerprisen 2017 for det stoflige atrium, der netop er skabt med netværksdannelse som omdrejningspunkt”, siger arkitekterne.

Biosfæren vinder Tømrerprisen 2017.

Prismodtagere fra Christensen & Co Arkitekter, DTU og Rørbæk og Møller Arkitekter sammen med Flemming Kjærgaard, oldermand i Københavns Tømrerlaug.

Lokale og globale materialer

Det er ikke en tilfældighed, at der er brugt eg i byggeriet. På byggegrunden stod der tidligere en lille skov af egetræer, og da man fældede træerne opstod idéen om at bruge egetræ til Biosfæren. Lamellerne er amerikansk hvideg på overfladen med en ribbekerne af tæt birkekrydsfiner af hensyn til stabiliteten.

Biosfæren vinder Tømrerprisen 2017.

Foto: Adam Mørk.

Med tusindvis af lamelribber har man opnået en sanselighed og stoflighed. Det gør, ifølge dommerkomiteen, at det “ganske enkelt er et rart rum at være i, både lydmæssigt og visuelt”.

De fældede egetræer var for unge til at blive anvendt som lameller. I stedet kommer de til udtryk i byggeriet på den store trappe som trin/siddepladser.

Om Tømrerprisen

Formålet med Tømrerprisen, som uddeles af Københavns Tømrerlaug, er at belønne personer, firmaer, organisationer eller bygherrer, som har udført eller har deltaget i et byggeri, hvor trækonstruktioner indgår som en markant bygningsdel, eller hvor tømrerfaget på anden vis har spillet en afgørende rolle.

Tømrerprisen kan også gives ved nytænkning og dristig arkitektur, hvor træ er hovedbygningsdelen. Det er et krav, at både håndværk og materialer er af høj kvalitet. Tømrerprisen er på 150.000 kroner. Den kan uddeles hvert år og evt. opdeles. Hvis priskomitéen ikke vurderer, at der er en egnet modtager, kan komitéen undlade at uddele prisen.

Tømrerprisen er indstiftet og finansieret af Kirsten og Freddy Johansens Fond.

Priskomitéen

 • Jan Søndergaard, Arkitekt, professor på Arkitektskolen i København
 • Rolf Anderson, formand for Bygherreforeningen i Danmark
 • Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri
 • Søren Larsen, Københavns Tømrerlaug
 • Flemming Kjærgaard, oldermand i Københavns Tømrerlaug

Tidligere prismodtagere

 • 2009: The Scandinavian Golf Club i Farum.
 • 2011: Pier i Svanemøllebugten i København.
 • 2012: Kræftpatienternes Hus Hejmdal i Århus.
 • 2014: Hotelfløjen på Forsikringsakademiets kursus- og konferencecenter Rungstedgaard i Nordsjælland, arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg og entreprenørfirmaet HP BYG.
 • 2015: Forskning i krydslamineret træ, CLT (professor Poul Henning Kirkegaard, Aarhus Universitet). Planlagt højhus i CLT (arkitektfirmaet C. F. Møller). Dome of Visions (NCC).
 • 2016: Frilandsmuseet i Lyngby for genopførelsen af bindingsværkshuset Stenstruphuset i 2015.

MODTAG GRATIS NYT OM TRÆ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Arkitekt – en af træets uddannelser

Forfølg interessen for træ med en arkitektuddannelse.

Litteratur: Træ i arkitektur og design

Find et bredt litteraturudvalg her.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i indbakken.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.