Birkens uudnyttede potentiale

0

Birken kan for nogle skovejere være en splint i øjet. En træart, der oftest ikke bliver til meget mere end flis og brænde, og som hurtigt indfinder sig på arealer, hvor den ikke er ønsket. Det prøver en forsker nu at ændre på ved at undersøge birkens uudnyttede potentiale.

Af

Birk bruges ikke i vid udstrækning som produktionstræ i skovbruget herhjemme. Hvis træet har indfundet sig i en bevoksning, ender det oftest i flisbunken i forbindelse med en udrensning eller tynding. Selv i Sverige, hvor birken er rigt forekommende, bliver kun en brøkldel brugt til mere end papir eller brænde.

Men Grace Jones fra Linnéuniversitet i Sverige mener, at birken et uforløst potentiale i skovbruget. I en ny afhandling ser hun på, hvordan man bedre kan udnytte birkens egenskaber. Det gør hun blandt andet ved hjælp af genetisk forædling og moderne måleteknologi,

Jones håber på, at hendes forskning kan sætte fokus på birk som produktionstræ, og at den nye viden kan gøre birkeskoven mere eftertragtet og på sigt inspirere til nye produkter og anvendelsesområder. Resultaterne fra undersøgelserne vil især være af interesse for skovforvaltere og -ejere, der ønsker at producere birk til træprodukter såsom gulve og møbler og kan måske også inspirere danske skovejere.

“Målet med afhandlingen er at åbne øjnene for birk som et højkvalitetsmateriale,” siger hun til woodnet.se.

I afhandlingen har Jones målt træets hårdhed og stivhed og studeret fiberretningerne i træet. Der er blevet brugt moderne måleteknikker i undersøgelsen, som er skånsomme overfor træet, og som gør det muligt for træet at vokse videre efterfølgende. Selvom prøverne er små, har det alligevel været muligt at drage konklusioner om resten af stammen.

“Målingerne giver blandt andet svar på, hvordan træet vil bøje, hvor modstandsdygtigt det er over for slag, og hvilke fiberegenskaber materialet har”, fortæller Grace Jones.

Studierne er lavet på Vortebirk og Dunbirk.

Forskning der gavner skovbruget

Grace Jones’ forskning er en del af Future Forest Management in Southern Sweden (FRAS). Det er et fælles forskningsprojekt for Linnaeus Universitet, Sveriges Landbrugsuniversitet (SLU) og det svenske skovbrugsforskningsinstitut Skogforsk. Formålet med forskningsprojektet er at bidrage til den videre udvikling af skovbruget i det sydlige Sverige og tilpasse skovbruget til nutidens og fremtidens behov og vilkår. Det sker i et tæt samarbejde med de lokale skovejere og skoverhvervet i regionen.

 

Kilde: Woodnet.se

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum