Bliver træ vor tids byggemateriale?

5

"The Smile" er en eksperimentel CLT bygning der viser træets potentiale som fremtidens byggemateriale.

Af -

Hvis det 19. århundrede tilhørte jern og stål, og det 20. århundrede tilhørte beton – bliver træ så byggematerialet i vores tidsalder?

Sådan spørger arkitekten Alison Brooks, med installationen ”The Smile”, som netop nu pryder central plads i London.

”The Smile” er en gigantisk smilende træskulptur, opført som en del af London Design Festival. Skulpturen er 34 meter lang, 4,5 meter bred og 3,5 meter høj, hvor besøgende kan gå ind i smilets hule indre. Her kan de vandre op af det kurvede gulv, og helt frem til kanten, der danner et flot udsigtspunkt over pladsen nedenunder.

The Smile - CLT bygning af Tulipantræ. Bliver træ vor tids byggemateriale?

Skulpturen er så stor at man kan gå ind i det hule indre og vandre op af det kurvede gulv. For enden dannes der et flot udsigtspunkt over pladsen nedenunder. Foto: AHEC/Jon Cardwell

Gratis nyt om træbyggeri: Modtag Træ.dk’s nyhedsbrev og få nyheder om træbyggeri og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.

Viser CLTs potentiale

Skulpturen er en eksperimentel bygning, der skal fremvise CLTs strukturelle potentiale. Skulpturen er skabt i et samarbejde mellem ingeniørfirmaet Arup og American Hardwood Export Council.

Bygningen er delvist en pavillon og delvist en skulptur, designet til at fremvise et materiale, der kan transformere måden arkitekter og ingeniører ser på træ som byggemateriale.

CLT står for Cross Laminated Timber som kan oversættes til krydslamineret tømmer. CLT laves normalt af nåletræ, men er i tilfælde lavet af tulipantræ, en amerikansk hårdttræsart, som ellers ikke anvendes til konstruktionsformål.

”Jeg tror potentialet for hårdttræ stadig har til gode at blive opdaget”, fortæller arkitekten bag projektet, Alison Brooks.

HVAD ER CLT?

“The Smile” er bygget af CLT, som står for cross laminated timber.

På dansk kaldes det krydslamineret tømmer, eller blot massivtræ.

CLTs fordele er bl.a. at det er et meget dimensionsstabilt materiale, det har en kort byggetid, fordi det er nemt at montere og det har et meget fordelagtigt CO2 regnskab.

Læs mere om CLT i Træ.dks leksikon.

CLT af hårdttræ tulipantræ

CLT laves normalt af nåletræ, men er i tilfælde lavet af tulipantræ, en amerikansk hårdttræsart. Foto: AHEC/Jon Cardwell

 Går til grænsen

”The Smile” er lavet af bare 12 CLT elementer. Det største element er 14 meter langt og 4,5 meter bredt, som svarer til størrelse på præfabrikerede betonelementer.

”’The Smile’ er den mest udfordrende struktur der nogensinde er lavet af CLT. I ethvert henseende er vi gået helt til grænsen og det viser virkelig potentialet for at anvende hårdttræ i byggeriet”, fortæller Andrew Lawrence, som er træekspert fra Arup.

Følg Træ.dk på Facebook: Vi deler nyheder og viden om træhuse, træprodukter og meget andet trænyt.

Løser træets udfordring

Imens stål og beton har være brugt som strukturelt byggemateriale igennem årtier, har anvendelsen af træ været hæmmet af, at det ikke kom i elementer der var store nok til at udgøre en bygnings bærende kerne.

Udviklingen af CLT har løst den udfordring, mener Andrew Lawrence.

”CLT er er virkelig en smart måde at lave store elementer fra små træer”, fortæller han.

En bæredygtig fremtid

Tømmer har egenskaber der gør det attraktivt for ingeniører og arkitekter. Den store fordel ved CLT er, at det kan fremstilles efter helt præcist mål på en fabrik og nemt samles på byggepladsen.

”En bygning af CLT er som et gigantisk saml-selv-møbel. Det er derfor byggebranchen har forelsket sig i det, fordi det er nemt at transportere, hejse og samle”, uddyber Lawrence.

Sådan laves CLT

  • CLT består af en mængde brædder der limes sammen så der dannes et samlet element.
  • For hvert lav i CLT elementet, skifter fiberretningen. Derved overføres belastningen i flere retninger, hvorved elementet opnår stor stivhed og styrke.
  • Disse egenskaber gør CLT  velegnet til lange spænd som f.eks. etageadskillelser, gulve, vægge og lofter.

CLT  har været i anvendelse i nogen tid og laves normalt af nåletræ. I projektet her er det første gang at der anvendes CLT af hårdttræ, hvis potentiale først er ved at blive udforsket nu.

Læs mere om “The Smile” her: www.thetulipwoodsmile.info

The Smile - skulptur bygget af CLT hårdttræ Tulipantræ

CLT består vinkelrette lag af brædder som limes sammen til et massivtræselementer, der kommer til at besidde stor stivhed og styrke. Der er anvendt 7 lag i den CLT “The Smile” er bygget af. Foto: AHEC/Jon Cardwell

Gratis nyt om træhuse: Modtag Træ.dk’s nyhedsbrev og få nyheder om træhuse og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

5 kommentarer

  1. Torben Madsen siger:

    Interessante artikler om CLT, men hvilke type nåletræer bruges der i fremstillingen af CLT?

  2. Træ.dk siger:

    Hej Torben.
    CLT kan laves én træart eller som et mix af flere træarter, hvor sammensætningen afhænger af den tilgængelige råvare hos producenten. I Centraleuropa, som fx Østrig, laves CLT hovedsageligt af rødgran, lærk, pinjefyr og ædelgran, mens den i Skandinavien og Baltikum laves af rødgran og skovfyr. I Nordamerika laves CLT typisk af lokale arter af douglasgran, gran og fyr.

  3. mette herdal siger:

    Er det ikke for brandfarligt?

    1. Træ.dk siger:

      Hej Mette. Jo, træ kan brænde – men disse træelementer har faktisk god brandsikkerhed, som kan sammenlignes med ikke-brandbare byggematerialer. Massivtræselementer som CLT har nemlig så kraftige dimensioner at det ikke bare brænder, men langsomt forkuller med en forudsigelig hastighed. Dvs. at de bærende egenskaber opretholdes i lang tid.
      Det er lidt på samme måde som hvis du prøver at tænde et lejrbål med ukløvede brændeknuder – det er nærmest umuligt at få gang i ilden – og selv når det lykkes at få ilden i gang, så brænder træet kun langsomt. Det siger ikke bare puf, som hvis det var fint kløvet brænde, som kan antændes med en enkelt tændstik.
      I mange tilfælde opretholder massivtræ faktisk bæreevnen i længere tid end stål og beton, som smelter og krakelerer ved høj varme.
      Læs mere om CLT i Træ.dks leksikon

  4. Mads brænd siger:

    Kære Mette,
    Som tidligere brandmand vil jeg dog tilføje dette: jeg taler kun ud fra egne holdninger.. til hver en tid ville jeg hellere gå ind i et brændende hus med trækonstruktion end et hus i stål og beton! Jern smelter og blir ustabilt tidligt, træ har en gennembrændningshastighed der er langsommere og mere gennemskuelig!!!

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Verdens største CLT-bygning

Verdens største massivtræsbygning bygges af næsten 4.000 m3 træ.

Skyskraber af træ

Se TED Talk om at bygge højt med træ.

Læs mere

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×