Blød eller hård? Tulipantræet er helt sin egen – og optager store mængder CO2

2

Hårdttræ eller nåletræ? Indtil nu har alverdens træer passet nydeligt ned i enten den ene eller den anden kasse. Men nu er det slut med det – forskere har nemlig opdaget, at tulipantræet lægger sig lige midt imellem de to kategorier og er helt sin egen.

Af

To be or not to be, that is the question.

Sådan lød det fra Hamlet, da han ravede rundt på Kronborg, men mon Shakespeare var klar over, at det eviggyldige spørgsmål med god ret kan stilles til tulipantræet mere end 400 år senere? Er du hardwood, eller er du softwood?

Det er nemlig ikke så ligetil at kategorisere det smukke træs nulevende arter Liriodendron tulipifera og Liriodendron chinense.

Udfordringen ligger i de såkaldte makrofibriller i cellevæggene. Det er meget fine tråde af cellulosemolekyler, lignin og andre kemiske byggekloder, der er en del af et træs mikroskopiske ”arkitektur”. Se også artiklerne Kemiske sammensætning af træ og Opbygning af træet.

Ved hjælp af kraftige mikroskoper har forskere fra Cambridge University og Jagiellonian Universitetet i Polen nærstuderet strukturen i 33 forskellige træarters sekundære cellevægge, og mens makrofibrillerne i hårdttræ har en diameter på cirka 15 nanometer og nåletræernes måler 25 – ja, så lægger tulipantræet sig lige midt imellem med en nanometer på 20.

Det betyder, at tulipantræet hverken kan karakteriseres som hårdttræ eller nåletræ, men er helt sin egen.

Makrofibriller i tulipantræet.Foto: University of Cambridge

Ultrastruktur og makrofibriller i tulipantræet, set gennem et meget, meget kraftigt mikroskop. Foto: University of Cambridge

Optager store mængder CO2

Tulipantræet udviklede sig fra magnoliatræet for 30-50 millioner år siden på et tidspunkt i historien, hvor koncentrationen af CO2 i atmosfæren faldt markant. Det kan ifølge forskerne være forklaringen på, at tulipantræet er så forbavsende effektivt til at optage drivhusgassen – en evne, der er hårdt brug for i vores nuværende klima.

“Hovedbyggestenene i træ er de sekundære cellevægge, og det er arkitekturen af ​​disse cellevægge, der giver træ den tæthed og styrke, som vi forlader os på i byggeriet. Sekundære cellevægge er samtidig biosfærens største kulstofdepot, hvilket gør det endnu mere vigtigt at prøve at forstå deres forskelligheder, så vi kan fremme CO2-lagringen og afbøde klimaændringer,” fortæller dr. Jan Łyczakowski, der er hovedforfatter på afhandlingen.

Tulipantræet vokser hurtigt og optager meget CO2 som lagres i makrofibrillerne, og Łyczakowski beretter, at nogle lande i Østasien allerede dyrker træet i plantager med det formål at indfange og fastholde CO2.

Ifølge professoren tyder den nye forskning på, at det er den nyopdagede træstruktur, der gør tulipantræet så klimaeffektivt.

“På trods af vigtigheden ved vi meget lidt om, hvordan træets struktur udvikler sig og tilpasser sig dets ydre miljø. Vi har gjort afgørende nye opdagelser i denne undersøgelse – en helt ny form for træ-ultrastruktur, der aldrig er observeret før,” understreger dr. Jan Łyczakowski.

 

Kilde: Phys.org. og Weekendavisen

Videnskabelig artikel: Convergent and adaptive evolution drove change of secondary cell wall ultrastructure in extant lineages of seed plants

 

 

 

Blød eller hård?

Træer er overordnet delt op i to grupper. På engelsk taler man om hardwood og softwood, mens vi på dansk gerne bruger betegnelserne løvtræ om de hårdere træarter og nåletræ om de bløde.

Generelt er de hårde løvtræer dækfrøede, mens de blødere nåletræer er nøgenfrøede. Dækfrøede arter “dækker deres frø” ved at lukke det inde i nødder, frugter eller andre former for kapsler, mens de nøgenfrøedes frø som oftest udvikler sig på et åbent blad – fx på en nål.

Tulipantræet kan som beskrevet i artiklen ikke passes ned i hverken den ene eller den anden kategori, men lægger sig et sted midt imellem.

 

Tags: ,

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

  1. Ivan Norling siger:

    Spændende at høre lidt om tulipantræet. Det sker ikke så tit. Jeg kender til et par gamle tulipantræer: Det ældste i haven på Fredensborg Slot og et yngre i haven på Skottorp Slot i Halland lige nord for Skåne (fra begyndelsen af 1800-tallet), og det nyeste slotstulipantræ er muligvis plantet i Vegeholm Slots park sydvest for Ängelholm.
    En mindre plantage af unge tulipantræer så jeg for en lille snes år siden i Abild sommerhusområde i Sønderjylland.
    Dejligt træ; det er dog ikke lykkedes mig at få frø til at spire… suk!

  2. Ivan Norling siger:

    Korrektion: Palntagen var i Arrild Ferieby, ikke Abild.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum