Bøgen springer tidligere og tidligere ud
Fra gammel tid hed det sig, at bøgen sprang ud omkring den 10. maj, men sådan er det ikke længere. Dette kan der dog være flere årsager til.

Bøgen springer tidligere og tidligere ud.
Før i tiden kunne man ofte høre, at bøgen springer ud den 10. maj – kl. 10 ville nogle endda tilføje.
“Men sådan er det ikke længere“, siger skovrider Bjerne Ditlevsen fra Skov- og Naturstyrelsen, der er leder af Statsskovenes Planteavlsstation, “europæiske forskningsresultater fra 1990´erne viser, at bøgen i Europa – ligesom andre træer og buske – gennemsnitlig springer ud 6 dage tidligere, målt over en 30- årig periode.“
Højere temperatur forøger vækstsæsonen
Årsagen forklares først og fremmest med en temperaturstigning. Og da bøgetræerne samtidig taber sine blade tilsvarende sent – i gennemsnit omkring 5 dage senere end tidligere – betyder det altså, at den højere temperatur samlet forøger vækstsæsonen med små to uger.
Men der er stadig stor forskel fra sted til sted – også inden for Danmarks grænser. Det skyldes dels det lokale klima, men det kan også være et resultat af træernes oprindelse og genetiske herkomst.
I dansk skovbrug er der inden for de seneste 100 år importeret store mængder frø fra udlandet. Hvis frøet kommer fra det centraleuropæiske område, vil træerne springe tidligere ud end dansk bøg, hvorimod frø fra Holland og Belgien vil give træer, som springer senere ud. Danske undersøgelser viser, at der er ca. 10 dages forskel mellem en bøg fra Rumænien, der springer tidligt ud, og et bøgetræ fra Belgien der springer sent ud.