Bøgetræer drikker som elefanter

4

Naturstyrelsen anslår, at de danske bøgeskove har et samlet vandforbrug på ca. 320 millioner m3 vand om året. Til sammenligning har en person et årsforbrug på ca. 50 m3 vand.

Af

Bøgetræer drikker som elefanter

Det er ikke kun os mennesker der har brug for at drikke rigeligt med væske i den varme danske sommer, hvor temperaturen flere gange er nået om på den varme side af 30 grader.

Men selvom vi drikker meget vand lige nu, så slår vi ikke bøgetræet, der faktisk drikker utroligt meget vand på en varm sommerdag. Naturstyrelsen anslår nemlig, at et bøgetræ på 90 år netop på varme dage, slubrer mellem 150 og 200 liter vand pr. dag i sig for at overleve varmen. Det er ligeså meget som en elefant drikker om dagen.

 

Nyudspringen bøg

Der skal meget vand til at holde liv i bøgetræet i sommervarmen. Foto: Janne Bavnhøj.

 

Naturstyrelsen anslår videre at de danske bøgeskove har et samlet vandforbrug på ca. 320 millioner m3 vand om året. Til sammenligning har en person et årsforbrug på ca. 50 m3 vand, så det er ganske meget vand, der går til at holde liv i træerne. I Danmark falder der ca 700 mm nedbør om året. Det svarer til 700 liter vand på hver kvadratmeter over hele landet, og på trods af træernes tørst, dannes der alligevel en pæn del grundvand under løvskove. Du kan læse mere om skovene og grundvandet i artiklen om Skovrejsning.

Bøgetræets rødder kan nå ned i en dybde på 1-2 meter for at hente vandet. På lerede jorder, hvor træets rødder er overfladiske, kan træet have vanskeligt ved at hive vand nok op fra større dybder. I lange, varme somre er der derfor risiko for, at bøgetræerne bliver det man i fagsprog kalder “toptørre”- d.v.s. toppen visner – fordi træet ikke kan hente vand nok helt op til toppen. I yderste konsekvens kan bøgetræerne simpelthen dø af tørst. Det sker heldigvis sjældent, og i skovbruget tænker man sig da også om, inden man planter bøg på meget leret jord.

Læs meget mere om bøgetræet i træartsartiklen Bøg på Træ.dk.

4 kommentarer

  1. Søren Petersen siger:

    Jeg tror, at jeg engang har læst at med et stetoskop kan man høre træet pumpe! Er det bare en skrøne?

  2. Carl Johan Johansen siger:

    hvordan kan et træ suge alt det vand op og helt ud i bladene hvilket pumpemeganisme har et træ,når det bruger ca. 200 l om dagen.

  3. Hans Ingvorsen siger:

    Jeg her en blod bøg. Det er 20 år
    Og står 3 meter fra hus fondamendt. Kan trørdder skade bygning jeg har også et lindetræ i samme størrelse og afstand fra hus. Skal jeg fælde side træer inden de gør skade

  4. Elisabeth Plesner siger:

    Hvor dybe er bøgens rødder? Har de pælerod?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Bøgen springer tidliger ud

Bøgen springer tidligere ud fordi højere temperaturer forøger vækstsæsonen og fordi vi har importeret bøg fra Europa.

Allergivenlig skov – er det muligt?

På grund af pollen er der nok ikke mange allergikere, der frivilligt tager på skovtur for at nyde det lune forårsvejr. Det vil Århus Kommune nu lave om på. De planter nemlig en allergivenlig skov.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum