Tags: ,

Bombesikkert massivtræ

0

Historien om de tre små grise skal skrives om. Den store stygge ulv kan nemlig ikke blæse moderne træhuse af CLT omkuld, end ikke hvis han bruger 90 kg TNT.

Af -

Træ bliver til stadighed brugt på nye, udfordrende og innovative måder, når bygherrer, arkitekter og ingeniører søger at udnytte træets potentiale som byggemateriale og samtidig reducere byggeriets kulstofbelastning. Og da CLT massivtræselementer (Cross-Laminated Timber) er en relativ ny teknologi, er materialet naturligvis også genstand for en lang række forskellige tests, der skal vise hvad materialet kan holde til, som fx undersøgelse af bæreevne, brudstyrke, fugtstabilitet, mv.

En af de mere hårdtslående udfordrere i denne sammenhæng må være folkene i Pentagon, nemlig Det Amerikanske Forsvarsministerium. De har nemlig sat sig for at teste, hvordan CLT massivtræselementer reagerer på en eksplosion.

Således blev der bygget en række toetagers bygninger af CLT i forskellige kvaliteter. Og så gik de ellers i gang med at lege med dynamit – eller dvs. TNT – et kraftigt sprængstof med mærkbar slagkraft.

Endnu en fordel ved CLT

Der blev gennemført tre sprængninger med henholdsvis 15, 30 og 90 kg TNT, for at demonstrere virkningen i forskellige eksplosionsscenarier.

Og massivtræet klarede sig godt. Selvom der blev observeret mindre brud i panelerne, så forblev samlinger og bæreevne intakte på alle tre bygninger.

Så nu kan vi tilføje endnu en gevinst til listen af fordele ved CLT massivtræskonstruktioner: Det er bombesikkert! Og det er jo rart at vide!

Fakta

MODTAG GRATIS NYT OM TRÆ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

14 etagers træhus af CLT i Bergen

Se verdens højeste træhus blive opført i Bergen.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×