Tags:

Brænde er godt for miljøet – men fyr rigtigt

0

Af -

En ny kampagne giver tre gode råd til hvordan man kan fyre rigtig med brænde.

Fyr fornuftigt - folderen

Sådan se kampagnens folder ud.

Miljøstyrelsen og Foreningen af Danske Producenter af Pejse og Brændeovne får i den kommende tid hjælp af skorstensfejerne til at sprede budskabet: ”Fyr fornuftigt og få ren hygge”.

Sådan gør du

Sådan fyrer du miljørigtigt op

  • Brug tørt træ
  • Giv luft nok
  • Fyr lidt af gangen
  • Fyr aldrig over om natten
  • Brænd aldrig affald af

Tørt brænde

Det rene træ skal være tørt. Det bedste er, hvis det har stået lidt tid indendørs, inden det kommer i brændeovnen.

Når der er gang i brændeovnen, kan man selv gå udenfor og se, om der kommer synlig røg op af skorstenen, og om det lugter. Hvis det gør er brændet ikke tørt nok.

Nok luft til brændet

Dernæst skal du også huske på, at der skal tilstrækkelig med luft til brændeovnen, for ellers kvæler du forbrændingen. Det betyder, at røgen vil indeholde store mængder sundhedsskadende partikler.

Skru først ned når flammen blir blå

For lidt luft giver også en dårlig økonomi, når brændbare gasser forsvinder op gennem skorstenen uden at give varme. Man kan godt skrue ned, hvis man venter til de mørke gule flammer er blevet lysere, mere klare og lidt blålige.

Husk at give forrændingen rigeligt med luft.

Foto: Janne Bavnhøj

Fyr aldrig over om natten

Når man lægger mere brænde på, skal man skrue op for luften, mens flammerne igen er mørkegule. Man må aldrig skrue ned for en brændeovn om aftenen i et forsøg på at have gløder om morgenen. Det kan nemlig ikke lade sig gøre, så lad være med at forsøge. Gør man det alligevel udsættes nabolaget for store mængder sundhedsskadende partikler.

Fyr lidt ad gangen

Endnu et godt råd er kun at fyre med lidt ad gangen, så ilden kan få godt fat. For meget brænde kan i de fleste ovne betyde, at der sker en dårlig forbrænding, på samme måde som hvis der kom for lidt luft til brændet.

Brænde. Foto: Janne Bavnhøj

Foto: Janne Bavnhøj

Brænd aldrig affald

Man skal naturligvis undgå alle former for affald i sin brændeovn. Kulørte reklamer og træ, der er behandlet med maling, lak  eller imprægnering,kan skade helbredet i familien og hos naboerne, når det brændes af. Det samme gælder mælkekartoner, gavepapir og andet brandbart affald. Det hører ikke hjemme i brændeovnen. Det skal sendes med husholdningsaffaldet til et forbrændingsanlæg, hvor det kan blive brændt af ved den rigtige høje temperatur, siger kontorchef Claus Torp, Miljøstyrelsen Industri & Transport.

Læs mere om brænde her på Træ.dk og på Dansk Skovforenings hjemmeside.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×