Tags:

Brancheaftale skal sikre bæredygtigt energitræ

0

En brancheaftale mellem Dansk Energi og Dansk Fjernvarme skal sikre bæredygtig energitræ i den danske energiforsyning.

Af -

Dansk Energi og Dansk Fjernvarme har indgået en brancheaftale, der skal sikre, at den træflis og de træpiller, der afbrændes i de danske kraftvarmeværker, er bæredygtig.

Aftalen indebærer bl.a., at træet skal komme fra bæredygtigt drevne skove. Desuden skal det dokumenteres, at afbrændingen af biomassen rent faktisk giver en markant CO2-reduktion i forhold til kul og gas, hvilket skal godkendes af en uafhængig tredjepart og fremlægges på selskabernes hjemmesider.

Vigtigt skridt i den rigtige retning

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R)var med, da aftalen blev overrakt til ministeren den 4. december på Amagerværket i København.

”Brancheaftalen er et stort og vigtigt skridt i den helt rigtige retning”, sagde ministeren om aftalen.

Fuldt indfaset i 2019

I 2016 skal 40 procent af biomassen i henhold til aftalen være dokumenteret bæredygtig. Andelen vil derefter stige gradvist frem til 2019, hvor aftalen skal være fuldt indfaset.

Medspiller i grøn omstilling

”Fjernvarmeværkerne lægger stor vægt på at være en aktiv medspiller i den grønne omstilling af vores energisystem. Allerede nu er over halvdelen af den varme, som vi leverer til 3,5 millioner danskere, baseret på grønne og vedvarende energikilder. Med de nye bæredygtighedskriterier sikrer vi, at brugen af træflis og træpiller fortsat lever op til de krav, vi stiller til den grønne fjernvarmeproduktion”, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Frivillig aftale i international front

”I fraværet af fælleseuropæiske kriterier, har vi besluttet at gå foran og lave en frivillig aftale, der ligger i international front. Vi har valget mellem at bruge fossile brændsler som eksempelvis kul på værkerne eller bæredygtig biomasse. Ved at ombygge de eksisterende centrale kraftværker i byerne til træpiller og træflis, får vi markante CO2-reduktioner på en omkostningseffektiv måde, og vi sikrer forbrugerne grøn el og varme til en konkurrencedygtig pris. Samtidig med, at kraftvarmeværkerne leverer et sikkerhedsnet under forsyningen”, siger Lars Aagaard, adm. direktør Dansk Energi.

Brug af træ til energi i stigning

I dag udgør træflis og træpiller 15 procent af el- og varmeforsyningen i Danmark. I 2020 vil det tal stige til 25 procent.

70 procent af den biomasse der forbruges til energiformål i Danmark bliver importeret, primært fra Østersølandene og Sydeuropa.

Fakta

Læs mere:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×