Brandhæmmende behandlingsmiddel til træ er lavet af… træ

0

Beskyt dit træværk mod brand ved at behandle det med træ. Lyder det mærkeligt? Finske forskere har fundet ud af at bruge nanocellulose til formålet.

Af -

Nanocellulose fremstilles ved at tage celluloseholdige materialer – som oftest træ – og fjerne alt andet end cellulosen. Restproduktet kan med nogen bearbejdning bruges til alskens ting. Vi har tidligere beskrevet, hvordan nanocellulose kan bruges til plastik, cykelhjelme, batterier, 3D-print af plastre og forbindinger – og engang i fremtiden måske til både beklædning og rumteknologi.

Nu har finske VTT brugt nanocellulose til at udvikle et brandhæmmende behandlingsmiddel , der kan påføres ved hjælp af en spray eller en pensel, og som forbedrer brandegenskaberne af træbaserede materialer.

Behandlingsmidlet virker ved at reducere iltens adgang til træets overflade, og på den måde hæmmes forbrændingen markant.

Til både råt og malet træ

Nanocellulose har en naturlig tendens til at klæbe sig til træ og danner en lufttæt film på overfladen af ​​træet. Med det kan også binde sig til forskellige andre små partikler, såsom pigmenter, og kan derfor indgå i malingsblandinger.

Det nanocellulose-baserede behandlingsmiddel er derfor velegnet til at anvende som brandhæmmende behandling af byggematerialer, især fordi den altså både kan anvendes til at behandle malet træ og træ, der skal fremstå råt.

Behandlingsmidlet er endnu ikke kommercialiseret, men VTT er ved at undersøge markedet for at finde en partner til at investere i den nye teknologi.

Kilde og foto: VTT

Fakta

Behandlingsmidlet er udviklet af den finske virksomhed VTTs forskere Vesa kunnari og Jaakko Pere og er baseret på såkaldt HefCel-teknologi. Det står for High-Consistency Enzymatic Fibrillation of Cellulose.

VTTs forskere er en del af projektet Design Driven Value Chains in the World of Cellulose (DWoC), som er finansieret af Business Finland.

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×