Fuldskala brandtest skal resultere i højere træbyggeri

1

De nuværende brandregler spænder ben for at bygge højt med udgangspunkt i træ og andre biogene materialer. Men det vil en række aktører i byggeriet nu lave om på ved hjælp af nye brandprøvninger, som skal munde i et gratis eksempelkatalog.

Af

Træbyggeri kan give massive CO2-besparelser, har adskillige rapporter peget på. Men hvad nytter det, hvis frygten for brand udgør en barriere for, at de høje træbyggerier overhovedet bliver til noget?

Dén frygt bliver der nu gjort op med i et nyt projekt: 10 fuldskala brandprøvninger skal sikre ny dokumentation og bane vejen for, at det store CO2-potentiale i biogene materialer bliver til en realitet i flere etagebyggerier, skriver Realdania i en pressemeddelelse.

Projektet, som har fået titlen Wood:UpHigh, gennemføres med støtte fra den filantropiske forening Realdania, Grundejernes Investeringsfond og Uddannelses- og forskningsstyrelsen.

Selve brandprøvningen og den efterfølgende dokumentation udføres af Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI) og entreprenørvirksomheden LOGIK & CO. Hos DBI er projektet en del af en strategisk indsats for mere biobaseret og cirkulært byggeri, som ledes af Christian Fundby Schou:

”Vi oplever et øget fokus på bæredygtige byggevarer i byggeriet. Det vil vi i DBI gerne understøtte ved at inspirere industrien til at se brand som et designparameter og ikke en showstopper. Projektet er særdeles vigtigt, fordi vi har gode forudsætninger for at løfte vidensniveauet på en måde, som branchen og industrien ikke vil kunne løfte på egen hånd,” siger Christian Fundby Schou, Head of Advanced Product Development i DBI.

Fremtidens byggeri er biobaseret

I Realdania ser projektchef Stig Hessellund de biogene materialer som en vigtig udvidelse af den værktøjskasse, som skal bringes i spil på vejen frem mod mere bæredygtigt byggeri:

”Hvis vi skal øge brugen af biogene materialer i byggeriet, er det helt nødvendigt at få styr på udfordringerne og usikkerhederne – også dem, der er knyttet til brandforholdene. Lykkes vi med at reducere klimaaftrykket fra både de bærende konstruktioner, overfladerne og isoleringen, tager vi et stort og bæredygtigt skridt for byggeriet. Derfor håber jeg, at vi med dette projekt kan skabe den nødvendige dokumentation for brandsikkerheden. Og muliggøre brugen af biogene materialer – også når vi bygger i højden,” siger Stig Hessellund.

Brandtest bliver til gratis eksempelkatalog

Med udgangspunkt i brandprøvningerne skal projektet munde ud i et uvildigt eksempelkatalog, hvor branchen kan finde dokumenterede løsninger til både nybyg og renoveringer. Kataloget skal være gratis og offentligt tilgængeligt for byggeriets aktører.

Derudover etableres en faglig bred følgegruppe til projektet, som skal være med til at sikre en høj kvalitet og objektivitet i materialet. Håbet er også, at følgegruppen kan bidrage til, at resultaterne bliver forankret og brugt i byggebranchen.

 

Kilde: Realdania

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Steffen Ørum Nielsen arkitekt maa siger:

    Godt initiativ. Bedre sent en aldrig. Håber det følges op af flere samarbejdsprojekter mellem producenter med kapital og erfaring og offentlige instanser med støttekroner til etablering af flere konkurrencedygtige CLT fabrikker i Danmark.
    Det er utroligt at man på trods af den høje CO2 belastning cementproduktion har fortsætter med at bygge betonelement byggerier som foruden højt CO2 udslip har et ubehageligt indeklima (tæt/ikke åndbare overflader, som er vanskeligt at ændre og bygge om og ikke kan resirkuleres.
    Lad os få fart på omstillingen af dansk byggeri fra tungt betonelement byggeri til biobasert byggeri til gavn for både klimaet og byggeriets brugere.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum