Byg et træhus med dobbeltklæbende tape

0

Forskere har udviklet en avanceret dobbeltklæbende tape, der kan erstatte flydende lim, søm og stifter i træelementer til præfabrikerede huse.

Af -

I præfabrikerede huse er væg, loft og tag ofte lavet af træ og som regel er det søm og stifter der holder strukturen sikkert sammen.

Men nu er en avanceret dobbeltklæbende tape blevet udviklet til at udføre samme opgave.

Ulemper ved flydende lim

Enkelte producenter anvender flydende lim til fremstilling af præfabrikerede træelementer, men teknikken med flydende lim er ikke blevet videre udbredt, pga. nogle ulemper i processen.

Det skriver internetmagasinet Phys.org

Anvendelsen af flydende lim er nemlig en tidskrævende proces der ikke passer godt ind i den industrielle fremstilling, fordi hele det limede element enten skal varmes op, eller fordi man skal vente i adskillige timer, før limen størkner og hærder.

Dobbeltklæbende tape

Forskere fra Fraunhofer-Institut für Holzforschung, Wilhelm-Klauditz-Institut, WKI, har nu, i samarbejde med Technische Universität Braunschweig, udviklet et alternativ til den flydende lim.

“Vi har udviklet en dobbeltklæbende tape, der hærder på under et minut og som er pålidelig og holdbar til at samle de enkelte komponenter” siger forsker ved WKI, Dr. Andreas Zillessen.

Eget varmesystem

Hemmeligheden bag den nyudviklede tape er at den har sit eget “varme system”.

Tapen består nemlig af en metalstrimmel belagt med klæbemiddel på begge sider og når de enkelte elementer er i position til at blive fikseret, så leder man en elektrisk strøm igennem metallet, hvorved limen smelter og binder til træet.

Hærder på ét minut

Først gøres limen flydende, så det kan komme ind i porerne i træet. Dernæst hærder den meget hurtigt når limen bliver kold igen.

“På nuværende tidspunkt, tager limning og hærdning omkring et minut, men på sigt ønsker vi at gøre processen væsentligt kortere,” forklarer Zillessen.

Industriel skala

Praktiske forsøg med den nye tape i industriel skala planlægges udført inden for den nærmeste fremtid.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×