Byluft bliver renere med bytræer

0

En svensk undersøgelse fastslår, at træer – også nåletræer – bidrager til renere luft i byerne, fordi blade og nåle optager forurenende stoffer.

Af

Luftforurening i Danmark er skyld i cirka 4.000 for tidlige dødsfald og samfundsudgifter på op mod 30 milliarder kroner om året, viser forskning fra Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet, som udfører opgaven med at overvåge luftforureningen for Miljøministeriet.

Men noget tyder på, at træer kan opsuge nogle af alle de skadelige partikler, så færre af dem ender i lungerne på mennesker.

Ny forskning fra Göteborgs Universitet viser, at forureningen i bytræers blade stiger over tid, og forskerne kunne samtidig påvise en klar sammenhæng mellem mængden af ​​forurenende stoffer i luften og mængden af ​​forurenende stoffer i bladene.

”Undersøgelsen slår fast, at bladene opsamlede luftforurenende stoffer i løbet af sommeren, og dermed reducerede folks udsættelse for skadelige stoffer i luften. […] undersøgelsen bekræfter, at træer er vigtige for at forbedre luftkvaliteten i byer”, siger Håkan Pleijel, professor i miljøvidenskab ved Göteborgs Universitet til forskning.se.

Nåletræer klarer jobbet om vinteren

Et par steder i Göteborgs bymiljø samt i Botanisk Haves arboret fandt forskerne også forureninger i nåletræer, nærmere bestemt hos arten Østrigsk fyr (Pinus nigra). Målingerne viste, at forureningsniveauerne var væsentligt højere i nåle, der var tre år gamle, sammenlignet med nåle, der var et år gamle.

”Det viser, at nåletræer også er vigtige for at rense byluften. En fordel ved nåletræer er, at nålene forbliver selv om vinteren, hvor forureningsniveauet i byerne normalt er på det højeste”, siger Jenny Klingberg, forsker i miljøvidenskab ved Göteborgs botaniske have.

Træer skal tænkes med i byplanlægning

Selvom flere træer i byerne næppe løser alle problemer med luftforurening, har forskerne dog et håb om, at undersøgelsen kan blive en vigtig brik i planlægningen af byområder.

”Vi skal arbejde med flere metoder for at reducere luftforureningsniveauet i vores stadigt mere befolkede byer. En reduceret udledning er det vigtigste tiltag, men undersøgelsen viser, at grønt også har en vigtig rolle at spille i at skabe bæredygtige byer, hvor beboerne har det godt”, understreger Jenny Klingberg.

 

Læs den videnskabelige artikel: Polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH) accumulation in Quercus palustris and Pinus nigra in the urban landscape of Gothenburg, Sweden

Kilde: forskning.se

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.