Bytræarboretet giver ny viden til en grønnere by

0

Af -

Bytræarboretet giver ny viden til en grønnere by

Pressemeddelelse fra Skov & Landskab, Københavns Universitet

Nu er det muligt at finde værdifulde informationer om byens træer på internettet. Skov & Landskab ved Københavns Universitet har netop offentliggjort en hjemmeside om Bytræarboretet.

Amagerbrogade
Et eksmpel på bytræer langs Amagerbrogade, København (Foto: Skov & Landskab).

Bytræer er et værdifuldt naturelement i de danske byer. I de seneste årtier er der blevet plantet mange bytræer i forbindelse med byudvidelser og byomdannelser. Ofte er presset på træerne meget stort og der har hidtil ikke været meget viden at finde om pasning og pleje af byens træer.

Bytræarboretet – til lægmand og fagmand

For at fremme og kvalificere anvendelse af træer til byformål og til alle andre steder, hvor træer plantes, blev Bytræarboretet oprettet i 2001. Bytræarboretet er den eneste kendte træsamling, hvor man systematisk udfører beskæringer og dokumenterer træernes reaktion herpå. Nu er træerne i arboretet vokset så meget at lægmand og fagfolk kan få glæde af erfaringerne fra arbejdet med træerne.

Hjemmesiden

På den nyåbnede hjemmeside, www.bytraearboretet.dk, kan der hentes information og dokumenteret viden om etablering og drift af ca. 80 træarter. Oplysningerne kan bruges, når der skal træffes valg om plantning af bytræer og til undervisning i kendskab til bytræer og deres pleje.

– I modsætning til andre arboreter viser Bytræarboretet de træer, som man kan gå ud og købe i handlen. Selve arboretet og hjemmesiden er som et udstillingsvindue, hvor landskabsarkitekten, landmanden eller f.eks. private træejere kan hente en masse viden og træffe beslutning om plantning og beskæring, fortæller seniorrådgiver Palle Kristoffersen fra Skov & Landskab.

Bytræarboretet
Bytræarboretet sommeren 2006 (Foto: Skov & Landskab).

Gratis information om træers vækst og udvikling

På hjemmesiden kan der også hentes oplysninger om træarters vækst og udvikling, effekten af opbygningsbeskæring og om formklipning. Desuden indeholder hjemmesiden en referenceliste for hver art og sort. Her kan alle, både private og offentlige træejere, anlægsgartnere og ikke mindst planteskoler bidrage med referencer.

Bedre brug af bytræer

– Erfaringer opnået via referencer et vigtigt element i at opkvalificere brugen af bytræer. Så udover at kunne hente konkret viden om de enkelte arter og sorter på den nye hjemmeside, håber jeg derfor, at hele sektoren vil støtte op om etablering af referencelisten ud fra devisen om at give lidt og få meget, fortæller Palle Kristoffersen.  

Forøgelse af samlingen

Bytræarboretet er etableret i nært samarbejde med Dansk Planteskoleejerforenings Allétræklub, der deltager i en følgegruppe til støtte for dets drift og udvikling. Følgegruppen har netop truffet beslutning om at udvide samlingen med op til 10 nye kloner.

 

 

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×