Ceder-sauna i Canada

2

På en klippeskrænt i Georgian Bay, nordøst for Toronto, ligger denne udsøgte ”grotte-sauna”, som er frugten af moderne sofistikeret byggevidenskabs møde med gamle håndværkstraditioner og naturlige materialer.

Af -

Cedertræ ude og inde.

Den Toronto-baserede tegnestue PARTISANS valgte den smukke, holdbare træart til deres ”Grotto Sauna”, som ligger smukt placeret på en kantet og særdeles udfordrende klippeskrænt.

Takket være moderne 3D-teknologi kunne arkitekterne på forhånd skanne skrænten og dermed nøjagtigt designe materialerne i et program, der derpå kunne sende tegningerne til en maskine, som millimeter præcist udskar træet i skræddersyet pasform.

Dermed kunne håndværkerne møde op på skrænten med præfabrikerede komponenter og påbegynde installationen med det samme. Det er smart, skriver tegnestuen i deres projektbeskrivelse, da det minimerer fejlmarginen og konstruktionstiden – og dermed den påvirkning af det omgivende miljø – som en byggeproces medfører.

CO2-aftrykket skal minimeres

For at minimere CO2-aftrykket skaffede arkitekterne cedertræet fra lokale skove, hvilket sikrede kortest mulig transport af byggematerialerne.

Udover at være en lokal ressource faldt valget på cedertræ på grund af dets modstandsdygtighed mod råd, dets aroma, farve og høje kvalitet.

Forkullet cedertræ yderst

De ydre cedertæsplanker er forarbejdet med en gammel japansk metode kaldet ’shou sugi ban’, hvor der sættes ild til træet, så det forkulles, inden det tages i brug.

Metoden sikrer, at sukkerstofferne i træet brændes af, hvilket gør, at de mikroorganismer, der ellers over tid ville nedbryde træet, ikke får noget at leve af. Dermed bliver træets holdbarhed øget markant.

Samtidig fordamper en stor mængde vand i træet under forkulningsprocessen, og overfladen lukker sig, så regn ikke kan trænge ind.

Læs mere om varmebehandlet træ.

Kilde: Partisans

Fotos @ Jonathan Friedman

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

  1. Marianne siger:

    Hvor er det flot. Træ kan bare noget!

  2. Carsten Kroghsbo siger:

    Det er da ren nydelse for øjnene. Hvor ligger opskriften?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×