Cirkulær tøjproduktion med træ som medspiller

1

Den svenske skovejerforening Södra har startet et initiativ, som skal skabe en fuld cirkulær tøjproduktion, hvor tøjet laves af træcellulose og brugt tekstil.

Af -

En trøje, der kan bruges og genbruges igen og igen. Det er, hvad svenske Södra håber på at opnå med sit OnceMore® projekt. Med kombinationen af træfibre og genbrugte tekstiler er ønsket at skabe et cirkulært system, som gør, at tøjet enten genbruges eller nedbrydes, i stedet for blot at ryge i skraldespanden.

I processen kombineres bomuldsfibrene fra genbrugt tøj med cellulosen fra træet. Det giver en ny, ren tekstilmasse af høj kvalitet, som bruges til at fremstille nyt tøj. Det smarte er, at dette stykke tøj igen kan genbruges ved den samme proces – tøjets bomuldsfibre kombineret med ny cellulose. På den måde skabes det cirkulære system.

Södra har været overraskede, over hvor godt materialerne arbejder sammen.

”Vi tror på kombinationen af cirkulær (tekstil) og vedvarende (træ). Tøj har en meget høj værdi og bruges i meget lang tid og har derfor en lang levetid. Vi tror, ​​at det vil være vejen at gå i fremtiden”, fortæller Åsa Degerman, Projekt manager af OnceMore® hos Södra, til træ.dk

Tøjet er i dag lavet af 20 procent genbrugte tekstiler og 80 procent cellulose. Dog håber Södra at opnå en 50/50-fordeling i 2025.

Tøjproduktion i fremtiden

Træ er et alsidigt råstof, og der findes snart ikke en branche, hvor træ ikke er medspiller. Som følge af dette kommer også en stigende efterspørgsel på træ. Træets anvendelse trækker i mange retninger, og det er vigtigt at bruge træet der, hvor det gør mest gavn.

”Vi har brug for cirkulære koncepter og løsninger for at understøtte efterspørgslen. Alle tendenser i vores samfund peger i retning af, at vi skal gå efter mere vedvarende (ikke-fossile) og cirkulære materialer, og cellulose er en del af denne udvikling. Derfor tror vi også, at mere tøj vil blive lavet af cellulose i fremtiden”, påpeger Åsa Degerman.

Træet, der bruges til produktionen, kommer fra Södras medlemmers skove, som er enten PEFC- eller FSC®-certificerede.

Skovejerne selv er også begejstrede over konceptet.

“De er enormt stolte over rent faktisk at kunne røre og mærke slutprodukterne, og også over, at vi efterstræber en cirkulær udnyttelse af tekstilaffald”, slutter Åsa Degerman.

 

Kilde: Södra

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. E. C. Andersen siger:

    Jeg har en lille bitte birkeskov i Skåne, som giver mig megen glæde. Derudover giver den mig både brænde og birkesaft år efter år. Jeg færdes meget i min skov som, ved siden af birkeskoven, rummer alle de andre nordiske træsorter.
    Jeg blev meget glad for at læse hvad birk også kan bruges til.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×